INTERNATIONALE POLITIEK

Hoe democratisch wordt het nieuwe Marokko?

Na hevige protesten tijdens de afgelopen maanden in Marokko heeft koning Mohammed VI op 17 juni zijn grondwetswijzigingen voorgesteld aan de Marokkaanse bevolking. De Marokkaanse grondwet kent nu 108 artikelen en zal er na de hervorming 180 tellen. Maar veel stellen die veranderingen niet voor.

De echte grondwettelijke veranderingen bevinden zich op het niveau van de cultuur. Voor de eerste keer in de geschiedenis wordt de Amazigh-taal een officiële taal. De praktische uitwerking zal door een bijzondere wet bepaald worden. 

Voor het eerst worden ook expliciet de componenten van de Marokkaanse cultuur genoemd: Arabisch-islamitisch, Amazigh, Joods, Andalusisch en Mediterraans.

Ook krijg de subcultuur van de Westelijke Sahara, het Hassani, een officieel karakter. Gewetensvrijheid is wel expliciet niet opgenomen in de grondwet onder druk van de islamistische partij PJD (Parti de la Justice et du Développement – Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling).

Status van de koning

De koning zal volgens de nieuwe grondwet nog altijd de functie van leider der gelovigen (amir al muminien) dragen. Deze functie geeft de koning de laatste zeg in alle religieuze materies. 

De term heilig verdwijnt wel uit de grondwet, maar in de plaats daarvan komt de term onschendbaar. De jaarlijkse verklaring van de koning aan het Marokkaans parlement zal niet voor discussie vatbaar zijn. En ook blijft kritiek geven op de koning strafbaar.

Ook wordt de koning de hoogste vertegenwoordiger van Marokko en staatshoofd. De leeftijd om koning te worden wordt opgetrokken van 16 naar 18 jaar.

Bevoegdheden van de koning

De koning blijft exclusief bevoegd voor benoemingen in het Marokkaanse leger. Hij blijft ook het hoofd van het leger. De koning blijft ook de ministerraad voorzitten.

De naam Grondwettelijke Raad verdwijnt en zal voortaan het Grondwettelijk Hof worden genoemd. De helft (6 leden) worden door de koning benoemd en de andere helft door het parlement. De Hoge Raad voor Strategische Veiligheid, een nieuw orgaan zal worden geleid door de koning. De koning zal ook de president zijn van de Hoge Raad voor Islamitische Geleerden en deze Raad krijgt zelfs een plaats in de Grondwet.

De regering

De premier kan volgens de nieuwe grondwet het parlement ontbinden na consultatie met de koning, de voorzitter van het Grondwettelijk Hof en de parlementsvoorzitter. Voorts kan hij in samenspraak met de koning de ministerraad voorzitten.

De premier zal worden aangeduid door de partij die de verkiezingen heeft gewonnen en dit in samenspraak met de koning. Dit is eigenlijk vandaag al het geval. Deze politieke gewoonte wordt opgenomen in de grondwet. De premier kan zijn eigen ministers benoemen, maar de koning behoudt een vetorecht.

De rechterlijke macht

De minister van Justitie zal niet meer het hoofd van het Hof van Cassatie zijn. De koning blijft het hoofd van de rechterlijke macht. En de Hoge Raad voor de Rechtspraak zal worden voorgezeten door de koning en wordt opgenomen in de grondwet.

Parlement

Het tweekamerstelsel wordt behouden. In de senaat worden wel een aantal organisaties uit het maatschappelijk middenveld opgenomen. Het parlement wordt exclusief bevoegd voor wetgevend werk.

Conclusie

De belangrijke bevoegdheden die een nieuw sociaal-economisch elan zouden kunnen teweegbrengen blijven in de handen van de koning. Op bepaalde vlakken heeft de regering zelfs geen enkele zeggenschap (zoals defensie). Marokko heeft nog een zeer lange weg af te leggen, wil het een echte parlementaire monarchie worden

(Uitpers nr. 133, 12de jg., juli-augustus 2011)

Dit artikel verscheen eerder in De Wereld Morgen:

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/06/22/hoe-democratisch-wordt-het-nieuwe-marokko

Relevant

Sahel-Exit

Mali, Burkina Faso en Niger vertrekken uit regionaal blok ECOWAS Mali, Burkina Faso en Niger kondigden eind januari aan dat ze uit ECOWAS stappen, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse…

Turkije breidt invloed in Afrika uit

Economische motieven vormen een belangrijke drijfveer, maar daar blijft het zeker niet toe beperkt. In toenemende mate vertaalt de Turkse aanwezigheid zich in Afrika ook vanuit militair-strategische motieven waardoor…

Opflakkering van geweld en jihadisme in Sahel-regio

Terwijl wij al enige tijd geveld worden door dé grote dreiging, Covid-19, strijden enkele Afrikaanse landen noodgedwongen aan verschillende fronten. Naast de aanhoudende druk van de pandemie die de…

Laatste bijdrages

SYRIË: EEN MIDDELEEUWS OPBOD

De weg naar Damascus is lang. De apostel Paulus werd er van zijn paard gegooid. De kruisvaarders moesten eerst de oninneembaar  geachte stad Antiochië (vandaag Turks Antakya) belegeren –…

Komt er stabiliteit in Syrië na het verdwijnen van Assad?

Het regime van Bashar al-Assad is gevallen, maar daarmee is er nog geen eind gekomen aan de gevechten. Het land is nu opgedeeld in twee stukken. Met het vertrek…

Assad is geschiedenis

Het ene weekend Aleppo binnengewandeld, het weekend daarop Damascus ingenomen. Het regime van de familie Assad is na een halve eeuw in één week tijd opgedoekt. Bijna zonder slag…

Grenskolonialisme

You May Also Like

×