Het Indiase Hooggerechtshof gaat zich buigen over de recente oproepen van hindoe-extremisten tot het uitroeien van de moslims in India. Dat gebeurde tijdens een hindoefeest in de ‘heilige stad’ Haridwar, in de staat Uttarakhand. Het gaat om ca 220 miljoen Indiase staatsburgers die volgens de hindoe-extremisten geen plaats hebben in India. Ook andere groepen zoals christenen en atheïsten, krijgen het in India steeds moeilijker.- omdat ze volgens extreem-rechtse hindoes niet passen in de ‘hindutva’, het concept dat India een staat is uitsluitend voor hindoes.
Modi zwijgt
Uttarakhand, in de Himalaya, wordt bestuurd door de hindoenationalistische Bharatiya Janata Party (BJP) van premier Narendra Modi. Deze laatste kon het de voorbije weken niet over zijn lippen krijgen om de oproepen voor een genocide op de moslims – want daar kwam het op neer – af te keuren. Blijkbaar gaat de BJP ervan uit dat ze zich zo best plaatst om enkele komende deelstaatverkiezingen te winnen.
Op het hindoefeest van 17 tot 19 december in Haridwar, zwoeren religieuze leiders de eed om van India, nu een lekenstaat, een onvervalste hindoestaat te maken. In die staat is zeker geen plaats voor moslims, die moeten dan maar verdreven en uitgeroeid worden.
In de dagen daarop verschenen op de ‘sociale media’ verscheidene oproepen om werk te maken van die uitroeiing, aldus onder meer militanten van de Hindu Mahasabha, een ultra-hindoeïstische beweging. Elke militant zou dan maar honderd moslims voor zijn rekening moeten nemen. Dit soort groepen roept ook op te bidden voor Nathuram Godse, de hindoefanaat die in 1948 Mohandas (Mahatma) Gandhi vermoordde. (Die Godse vindt tussen haakjes ook aanbidders onder Vlaamse ultranationalisten).
Instemming
Dit soort oproepen en aanvallen op de lekenstaat worden ongemoeid gelaten, alsof de regering Modi stilzwijgend instemt. De BJP regeert sinds 2014, maar sinds ze in 2019 met glans herverkozen werd, staat er geen maat meer op. De autonomie van de overwegend moslim deelstaat Kasjmir werd in augustus 2019 opgeheven, sindsdien is Kasjmir nog meer dan vroeger militair bezet gebied. Federale wetten op het staatsburgerschap maakten in de deelstaten in het noordoosten van miljoenen moslims staatlozen zonder rechten.
In Delhi werd na protesten tegen die wetten een klopjacht op tegenstanders geopend waarbij tientallen doden vielen. “Schiet op de verraders” riep de toenmalige minister van Financiën Anurag Thakur, nu minister van Informatie. Maar het waren nadien niet de daders die werden vervolgd, wel overlevende slachtoffers. De jongste jaren neemt ook de censuur op elke kritiek toe, kritische media worden op alle mogelijke manieren tegengewerkt, geboycot, financieel aangepakt.
Tegelijk worden de extremistische hindoemilities steeds driester in hun jacht op moslims. Dat is zeker het geval in de staat Uttar Pradesh, de volkrijkste van India met meer dan 220 miljoen inwoners. Daar maken die milities onder impuls van de premier, de extremistische hindoemonnik Yogi Adityanath, jacht op moslims en dalits (de lage klasse van de hindoes) die met veehandel en slachterijen te maken hebben. Er waren in die deelstaat verscheidene lynchpartijen, veel moslims verloren met de sluiting van de slachthuizen hun inkomen.
“Omvolking”
Ook andere niet-hindoe groepen krijgen het steeds zwaarder te verduren. In het centrum van het land wordt de jongste tijd jacht gemaakt op christenen, vooral op priesters die actief zijn bij etnische minderheidsgroepen. Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken heeft op kerstdag bekendgemaakt dat de stichting van Moeder Teresa geen fondsen uit het buitenland meer mag ontvangen.
Die stichting is niet de enige, enkele honderden andere ngo’s zitten in hetzelfde schuitje, waaronder Oxfam India. Amnesty International en Greenpeace sloten twee jaar geleden al hun werkzaamheden in India omdat de regering hun rekeningen blokkeerde.
In de deelstaat Gujarat, waar Modi lang premier was, is een juridisch onderzoek geopend tegen priesters die beschuldigd worden van gedwongen bekeringen. In een tiental deelstaten hebben regeringen van de BJP wetten gemaakt tegen wat ze gedwongen bekeringen noemen. Bij religieus gemengde huwelijken wordt gespeurd of een van de partners die geen hindoe is, er wel niet op uit is de andere partner zo tot bekering te “dwingen”. Volgens sommige hindoe extremisten bestaat er namelijk een samenzwering van moslims om moslim mannen met hindoevrouwen te doen trouwen met het oog op hun bekering tot de islam.
Sommige hindoe ultra’s beweren een “omvolking” te vrezen, waardoor moslims door bekeringen en hoger geboortecijfer tegen 2050 een meerderheid zouden vormen – nu is dat ca 14 % van de bevolking. Hindoegroepen roepen hindoevrouwen op meer kinderen te baren, liefst minimum 4. Maar recente gegevens wijzen erop dat het geboortecijfer snel aan het dalen is, wat het verhaal over “omvolking” nog meer voedsel geeft. Omvolking is een theorie die ook in Europa en Noord-Amerika door uiterst-rechts wordt gepropageerd.
Het Hooggerechtshof, wiens prestige de jongste tijd een zware deuk kreeg door zijn volgzaamheid tegenover Modi, gaat de oproepen tot moord nu toch onderzoeken; Eerder al hebben vijf gewezen legerleiders en meer dan honderd personaliteiten in een open brief aan Modi opgeroepen om op te treden tegen de haatcampagnes.
Merkwaardig is wel dat de moslimwereld buiten India, buurlanden Pakistan en Bangladesh enigszins uitgezonderd, weinig van zich laat horen.
Verkiezingen
Volgende maand worden in Uttar Pradesh verkiezingen gehouden en de BJP rekent op forse winst, ook al door de verdeeldheid en de zwakte van de oppositie. Er zijn ook verkiezingen in Goa, Manipur, Punjab en Uttarakhand waar vorige maand die oproepen tot genocide werden gelanceerd.
De oppositie klaagt de aanvallen op de lekenstaat aan, maar staat erg zwak. De zwakte van de oppositie, de Congrespartij voorop, is Modi’s grootste troef, want zowel de aanpak van de coronacrisis als van de economie zijn ondermaats. Ook nu weer stoort vooral de BJP zich in de campagne voor de verkiezingen allerminst aan de regels om grote massabijeenkomsten te voorkomen.
De uitkomst van die verkiezingen is één zaak, wat er nadien gebeurt een andere. Er is meer dan één geval waar de BJP deelstaatverkiezingen verloor, maar vanuit haar centrale machtspositie en haar financiële middelen voldoende leden van de oppositie kon doen overlopen. De Congrespartij heeft ooit een groep van haar gekozen parlementsleden proberen op te sluiten om groepsomkoperij te beletten, maar zonder succes. Waar de BJP inde stembus niet wint, koopt ze de zege achteraf.
Zie ook: