INTERNATIONALE POLITIEK

Het Willow Project: koolstofbom in het Noordpoolgebied van Alaska

Image
Maart 2023, Washington D.C; Beeld: Phil Pasquini, shutterstock.com

Op 13 maart keurde de Biden-regering het Willow Project goed – een aanslag op het milieu en het klimaat.

Het Willow Project is een aardoliewinningsproject van 8 miljard dollar in een park van 25 miljoen hectare grotendeels ongerepte wildernis in het Noordpoolgebied van Alaska. De officiële naam van dit prachtige park is het ‘National Petroleum Reserve’ – wat een naam voor dit planetaire paradijs van wilde dieren en inheemse gemeenschappen!

Het Willow Project moet 180.000 vaten olie per dag gaan produceren, wat neerkomt op 1,5 procent van de totale olieproductie in de VS. De aanleg van de transport- en mijnbouwinfrastructuur voor het ontginnen van aardolie in dit enorme gebied zal onherstelbare schade toebrengen aan de ecosystemen en de flora en fauna in Alaska. Dat de VS van plan lijkt om zijn oliebusiness voort te zetten zoals gewoonlijk zal ook enorme schade toebrengen aan de planeet. Daarnaast doet dit project alle beloftes teniet die president Biden gemaakt heeft ter bestrijding van de klimaatverandering. Biden zal er even slecht uitkomen als Donald Trump of andere presidenten die in de zak zaten van de petrochemische industrie.

Geen wonder dat Karlin Nageak Itchoak, directeur in Alaska van de NGO ‘Wilderness Society’, het Willow Project omschrijft als “een koolstofbom die men niet tot ontploffing mag laten komen in het Noordpoolgebied”. Ze voegt toe: “Onze inheemse dorpen eroderen de zee in, ontdooiende permafrost maakt de infrastructuur onveilig, en voedselbronnen zijn aan het verdwijnen. En dit project zou de klimaatcrisis aan de Noordpool alleen maar verergeren en versnellen”.

De Wilderness Society is niet als enige tegen het Willow Project gekant. De organisatie wordt bijgetreden door ecologisten uit heel de Verenigde Staten. Ook de milieuorganisatie ‘Action Network’ veroordeelt het oliewinningsproject in het Noordpoolgebied van Alaska: “Het Willow Project zal verwoestend zijn voor al wie de Noordpool zijn thuis noemt. Het lawaai, het verkeer en de vervuiling die het project met zich mee zal brengen, zal de ecosystemen verstoren waar de inheemse bevolking van Alaska al duizenden jaren op vertrouwt. En het project bedreigt de reeds kwetsbare kariboe-populatie, een vitale hulpbron waar veel inheemse gemeenschappen afhankelijk van zijn.”

De Noordpool warmt vier keer sneller op dan de rest van de aarde.

Milieuorganisaties hebben gelijk. Wetenschappelijke studies tonen aan dat “de Noordpool gedurende de laatste 43 jaar bijna vier keer sneller opwarmt dan de rest van de aarde”. Wetenschappers beschouwen deze ontwikkeling als alarmerend, “omdat de Noordpool gevoelige en delicaat uitgebalanceerde klimaatcomponenten bevat, die indien ze te hard verstoord worden, mondiale consequenties zullen hebben.”

Het Noordpoolgebied is in de winter bedekt met een relatief dunne laag ijs van één tot twee meter. Die ijslaag wordt vervolgens bedekt met sneeuw. Deze bevroren deken reflecteert het grootste deel van de zonnestraling, dat wil zeggen dat ongeveer 85 procent van de zonnewarmte terug de ruimte in wordt gestuurd. Maar zodra dit dunne ijs breekt en smelt, zullen zonnestralen ongeveer 90 procent van hun warmte in het water van de Noordelijke IJszee duwen, waardoor het Noordpoolgebied veel sneller opwarmt dan de landgebieden van de planeet.

Ondanks de gevreesde ecocide van een goedgekeurd Willow Project in ‘s lands grootste ongerepte gebied aan de Noordpool in Alaska, werd voorspeld dat Biden de oliewinning zou steunen. De New York Times meldde eerder dat dit een van Bidens “meest ingrijpende klimaatbeslissingen zal zijn… hij is van plan groen licht te geven aan een enorm olieboorproject van 8 miljard dollar op de ‘North Slope’ van Alaska… ondanks aanzienlijke bezorgdheden over uitstoot, het gevaar voor zoetwaterbronnen en dreigingen voor trekvogels, kariboes, walvissen andere dieren die in de regio leven”.

Het goedkeuren van olie-extractie in Alaska is gelinkt aan de oorlog in Oekraïne. Deze obscene beslissing zal de wereld doen kennis maken met de onbetrouwbaarheid van Biden. De beloftes in zijn verkiezingscampagne waren duidelijk. Het is nu tijd om olie in te ruilen voor zon en wind. Maar in plaats van zich te concentreren op de complexiteit, de wetenschap en de durf om de Verenigde Staten en andere landen samen te brengen voor de epische strijd tegen het antropogene klimaatgevaar, vestigde hij zijn aandacht snel op de oorlog in Oekraïne. Zijn inbreng daar is gemakkelijk maar onverantwoordelijk en extreem gevaarlijk voor de nationale en mondiale veiligheid. De strategie om alle wapens te leveren aan Oekraïne die het nodig heeft om Rusland “te verslaan”, is waanzin, aangezien dat land genoeg kernwapens heeft om zowel Oekraïne als de NAVO landen -inclusief de VS- van de kaart te vegen.

Maar de oorlog in Oekraïne houdt verband met deze volstrekt onbegrijpelijke en destructieve beslissing om oliemaatschappijen toe te staan ecosystemen te ontheiligen en waarschijnlijk te doden, en de inheemse bevolking van Alaska te denigreren in het Noordpoolgebied. VS-krachten achter de oorlog in Oost-Europa bliezen waarschijnlijk Nord Stream op, de Russische aardgaspijpleiding richting Duitsland. President Biden had beloofd dat de pijpleiding zou verdwijnen als Rusland Oekraïne zou binnenvallen. Deze oorlogsdaad deed de prijzen van aardgas wereldwijd stijgen en verrijkte de Amerikaanse aardgasproducenten, die hun product nu naar Europa exporteren. De manie voor oorlogswinsten verklaart waarschijnlijk waarom Biden de koolstofbom in Alaska laat ontploffen. Hij verdedigt de fossiele brandstofindustrie die de VS en de wereld bedreigt en in gevaar brengt met catastrofale klimaatgevolgen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Twee nieuwe en alarmerende milieurapporten

Het mondiale regenwoud wordt aan tien voetbalvelden per minuut ontbost en de meeste fossiele brandstofbedrijven produceerden meer fossiele brandstoffen in de zeven jaar na het Klimaatakkoord van Parijs (12…

Print Friendly, PDF & Email

De Mensenplaneet anno 2024 en verder

Een Essay over grootschalige oorlogen, talloos veel moorden, de planetaire grenzen overschreden maar kijk … A.I. zal ons redden … Of net niet ? Het valt niet mee anno…

Print Friendly, PDF & Email

Biden en elektrische auto’s

Net zoals in de EU dreigen in de VS klimaatmaatregelen geslachtofferd te worden op electorale berekeningen. In wat volgt laten we even terzijde in hoeverre elektrische auto’s een doelmatig…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

In ‘oostelijke’ EU is links verdampt

De fractie van S&D (sociaaldemocraten) blijft veruit de tweede grootste in het EU-parlement. Maar onder die 140 gekozenen zitten bitter weinig afgevaardigden uit nieuwe lidstaten van Centraal-Europa en de…

Print Friendly, PDF & Email

Spanje: Genoeg gefeest!

De 17,8 miljoen Spaanse stemmen voor de Europese verkiezingen veroorzaakten voorbije zondag geen aardverschuivingen. Dat werd, na de verschillende nationale, regionale en lokale verkiezingen die in Spanje plaatsvonden het…

Print Friendly, PDF & Email

De steeds meer gefantaseerde oorlog om Gaza.

Ergens lijkt de teller te blijven, stilstaan. Nog steeds hebben, we het over “meer dan 36.000” dode Palestijnen in Gaza, ondanks de onophoudelijke Israëlische raids en bombardementen en de…

Print Friendly, PDF & Email
De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

You May Also Like

×