Een lokale verkiezing op Taiwan, kan verregaande gevolgen hebben voor de internationale verhoudingen. De kiezers van de stad Kaohsiung hebben met grote meerderheid gestemd voor de afzetting van hun burgemeester, Han Kuo-yu. Die was begin dit jaar de presidentskandidaat van de Kwomintang, de nationalisten die in 1949 door de communisten uit het Chinese vasteland werden verdreven en die trouw blijven aan één China.
De kiezers van de miljoenenstad Kaohsiung namen het Han, die ze eind 2018 verkozen, kwalijk dat hij zich niet aan zijn belofte hield zich voor de stad in te zetten. Als presidentskandidaat van de Kwomintang dolf hij met 38 % het onderspit tegen president Tsai Ing-wen die 57 % haalde. Tsai is van de Democratische Progressieve Partij (DPP) die van Taiwan een onafhankelijke staat wil maken.
Voor de Chinese leider Xi Jinping zijn de nederlagen van de Kwomintang een tegenvaller. Xi zei onlangs nog dat hij de hereniging van Taiwan met de Volksrepubliek niet wil overlaten aan de volgende generatie. In Peking luidt nu dat men de Kwomintang niet nodig heeft voor die hereniging. De Kwomintang is altijd een felle tegenstander geweest van een onafhankelijk Taiwan.
Representative
Met de coronacrisis is nogmaals gebleken dat de uitsluiting van Taiwan uit internationale organisaties voor problemen zorgt. Taiwan stelde zeer snel een lockdown in en boekte succes tegen het virus. Jarenlang had Taiwan een officieuze vertegenwoordiging bij de WHO, de Wereldgezonheidsorganisatie, maar op aandringen van Peking werd daar een einde aan gemaakt.
In verband met de internationale status van Taiwan zijn al allerlei pragmatische oplossingen bedacht. Taiwan heeft in tientallen landen een diplomatieke vertegenwoordiging die anders wordt genoemd naargelang de relaties met Peking. In Brussel is dat een ‘Representative office’.
VS-president Trump gebruikt nu de kwestie Taiwan om Peking te treiteren. De VS hebben in Taipei een gigantische ‘diplomatieke’ vertegenwoordiging in een nieuw gebouw dat 250 miljoen dollar heeft gekost. Dat is het “American Institute in Taiwan”.
In de sportwereld nemen de Taiwanese sportlui aak deel als ‘Chinese Taipei’. Taiwan neemt vrede met een soort statuut als “entiteit”, maar ook dat is meestal een taboe voor Peking dat geen enkele afwijking duldt op de regel van “één China”.