INTERNATIONALE POLITIEK

Hergroepering bij uiterst-rechts EU

Image

Het gaat slechts om een gemeenschappelijke verklaring over Europa, niets meer dan dat, maar er beweegt een en ander in het extreem-rechtse landschap van de EU. Regerende radicaal-rechtse partijen en anderen die het waren of willen worden, sluiten de rangen rond de feitelijke roerganger, de illiberale voorman Viktor Orban.

16 partijen die in diverse fracties zitten, werpen zich eensgezind op als voorvechters van een ‘Europa van de volkeren’, van de nationale soevereiniteit tegenover mastodont EU, volgens sommigen en een nieuwe Sovjet-Unie.

Soeverein

Gerolf Annemans, de veteraan van het Vlaams Blok/Belang voor internationale contacten, was er ook bij, samen met de klassieke zusterpartijen als het Franse Rassemblement National, de Italiaanse Lega (naast ook Fratelli d’Italia), de Oostenrijkse FPÖ. Het Duitse AfD en de Zweedse Democraten ontbreken op het appèl, terwijl de Fidesz van Orban en de Poolse regerende PiS er prominent wel bij zijn.

Het probleem met dergelijke “soevereinisten” is dat soevereiniteiten snel met elkaar botsen. Het Hongaarse irredentisme – waarbij de Hongaarse minderheden in o.m. Slovakije en Roemenië als staatsburgers worden geannexeerd – botst natuurlijk met de soevereiniteit die rechtse Slovaken en Roemenen verdedigen.

En de Poolse PiS zal niet snel de Duitse AfD omarmen. De Poolse en Baltische nationalisten hebben het trouwens ook moeilijk met de russofilie van het RN, van Orban en enkele andere mede-ondertekenaars.

N-VA

Ze vinden elkaar wel in hun afkeer van de EU , maar zitten voorlopig in aparte fracties. Er is de klassieke extreem-rechtse ‘Identiteit en Democratie’ met VB, RN en Lega. Terwijl het Spaanse Vox, Fratelli d’Italia en PiS bij de Europese Conservatieven en Hervormers zitten – waar ook het N-VA zit!

Voor wanneer een samengaan van die fracties, zodat het N-VA samen met het VB Europees kan gaan? De N-VA heeft evenwel samen met enkele andere partijen uit die fractie een verklaring ondertekend om hun trouw aan de basisprincipes van hun groep te bevestigen. Een omfloerste manier om afstand te nemen van de Verklaring van 2 juli.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Fascistische Top in Madrid

Pride in Brussel. Op facebook zie ik oerdomme vrouwen in extase naar een slank mannenlijf staren. Ga naar Gaza, denk ik dan, daar zijn ook slanke lijven te zien,…

Print Friendly, PDF & Email

Rechts, alweer!

Over de strategie van de milieubeweging Al bij al is het vrij beangstigend. Enerzijds, een op ons afstormende klimaatcrisis, overstromingen, droogte, het warmste jaar ooit sinds er metingen bestaan.…

Print Friendly, PDF & Email

Cordon tegen uiterst-rechts? Niet beperken tot ‘eigen volk’

Over Grijze Wolven en gelijkaardige fenomenen Genocide, de term is weer dagelijks gebruik in verband met Gaza. Intussen wordt er nauwelijks stilgestaan bij de uitloper van een andere genocide:…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×