Hergroepering bij uiterst-rechts EU

Het gaat slechts om een gemeenschappelijke verklaring over Europa, niets meer dan dat, maar er beweegt een en ander in het extreem-rechtse landschap van de EU. Regerende radicaal-rechtse partijen en anderen die het waren of willen worden, sluiten de rangen rond de feitelijke roerganger, de illiberale voorman Viktor Orban.

16 partijen die in diverse fracties zitten, werpen zich eensgezind op als voorvechters van een ‘Europa van de volkeren’, van de nationale soevereiniteit tegenover mastodont EU, volgens sommigen en een nieuwe Sovjet-Unie.

Soeverein

Gerolf Annemans, de veteraan van het Vlaams Blok/Belang voor internationale contacten, was er ook bij, samen met de klassieke zusterpartijen als het Franse Rassemblement National, de Italiaanse Lega (naast ook Fratelli d’Italia), de Oostenrijkse FPÖ. Het Duitse AfD en de Zweedse Democraten ontbreken op het appèl, terwijl de Fidesz van Orban en de Poolse regerende PiS er prominent wel bij zijn.

Het probleem met dergelijke “soevereinisten” is dat soevereiniteiten snel met elkaar botsen. Het Hongaarse irredentisme – waarbij de Hongaarse minderheden in o.m. Slovakije en Roemenië als staatsburgers worden geannexeerd – botst natuurlijk met de soevereiniteit die rechtse Slovaken en Roemenen verdedigen.

En de Poolse PiS zal niet snel de Duitse AfD omarmen. De Poolse en Baltische nationalisten hebben het trouwens ook moeilijk met de russofilie van het RN, van Orban en enkele andere mede-ondertekenaars.

N-VA

Ze vinden elkaar wel in hun afkeer van de EU , maar zitten voorlopig in aparte fracties. Er is de klassieke extreem-rechtse ‘Identiteit en Democratie’ met VB, RN en Lega. Terwijl het Spaanse Vox, Fratelli d’Italia en PiS bij de Europese Conservatieven en Hervormers zitten – waar ook het N-VA zit!

Voor wanneer een samengaan van die fracties, zodat het N-VA samen met het VB Europees kan gaan? De N-VA heeft evenwel samen met enkele andere partijen uit die fractie een verklaring ondertekend om hun trouw aan de basisprincipes van hun groep te bevestigen. Een omfloerste manier om afstand te nemen van de Verklaring van 2 juli.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 480 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook