INTERNATIONALE POLITIEK

Havik Biden tegen eigen achterban

Image
In het zicht van het Witte Huis tienduizenden voor een staakt-het-vuren. (Foto Nuha Maharoof/ IG Sri.Lankan via Mondoweiss)

Democraten steeds meer achter Palestijnen

Er was al de vraag of de massale steun aan Oekraïne president Joe Biden zijn herverkiezing zou kunnen kosten. Want die steun wordt steeds minder populair. Daar komt nu de vraag bij: kan de onvoorwaardelijke steun aan de Israëlische slachting onder Palestijnen, Biden nog harder treffen. Want de meerderheid van zijn Democratische achterban, volgt hem daarin niet.

Ommekeer

Joe Biden heeft zich met alle macht en onvoorwaardelijk achter Israël geschaard. De oorlog tegen de Palestijnen in Gaza krijgt alle steun, ook financiële : er ligt een pakket van 14,6 miljard dollar extra steun ter stemming. Het is ook Bidens oorlog geworden.

Zijn minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken ging Egypte zelfs vragen “tijdelijk” twee miljoen Palestijnen in de Sinai te herbergen. Washington staat dus achter het plan van uiterst-rechts om alle Palestijnen uit Gaza, later uit de westelijke Jordaanoever, weg te jagen. Tenminste, degenen die de Israëlische oorlogsmachine overleven.

De meerderheid van Bidens achterban volgt dat niet. De voorbije jaren was de stemming tegenover Israël en de Palestijnen bij de Democraten al gevoelig omgeslagen. Een Gallup-peiling uit maart had het over 49% van de Democratische kiezers die zich meer met de Palestijnen verbonden voelen, tegen 38 % met Israël. Bij de jongeren ligt het percentage verbonden met de Palestijnen nog veel hoger.

Ongevoelig

De ongevoeligheid waarmee Biden en zijn regering omgaan met de slachtoffers van de Israëlische terreur, vallen bij veel Democraten erg slecht. Uiteraard het meest bij Arabische en moslim kiezers – een grote meerderheid van dat kiezerskorps stemt traditioneel Democraat.
Maar volgens een recente peiling zou nu slechts nog een zesde van dat kiezerskorps zich als Democraat melden. In een sleutelstaat als Michigan, waar veel van die kiezers wonen, is dat erg belangrijk. Biden ligt er volgens de peilingen 5 % achter op ex-president Donald rum, de waarschijnlijke kandidaat van de Republikeinen volgend jaar. In 2020 had hij met de steun van die Arabische kiezers wel een meerderheid in die staat.

Uit Michigan komt de enige Democratische afgevaardigde van Palestijnse afkomst, Rashida Tlaib, die de Amerikaanse medewerking aan Israëls terreur aanklaagt. Zij heeft samen met twaalf andere Congresleden, allemaal uit etnische minderheidsgroepen, een resolutie opgesteld waarin tot een onmiddellijk staakt-het-vuren wordt opgeroepen.

Zij vertolken wat het grootste deel van de Democratische achterban aanvoelt: onbegrip voor de harteloze houding van hun regering; Het zet veel kwaad bloed op de campussen waar studenten en academisch personeel talrijke bijeenkomsten houden om het op te nemen voor de Palestijnen. Niet alleen rond het huidig lijden in Gaza, maar veel ruimer, voor de erkenning van de rechten van de Palestijnen.

Op meer dan honderd universitaire campussen zijn dergelijke acties gevoerd. Dat zet bij veel Israël-gezinde geldschieters kwaad bloed. Verscheidene hebben al elke financiële bijdrage aan de universiteiten, zoals Harvard, stopgezet, ze willen dat een einde wordt gemaakt aan die acties. Een groep zakenlui zegt de namen te zullen publiceren van protesterende studenten, met de oproep die na hun studies geen werk aan te bieden. Aan de haven van Tacoma (Washington State) trachtten honderden actievoerders het vertrek te beletten van een schip dat volgens hun informatie wapens voor Israël aan boord had.  “Not another nickel, not another dime, no more money for Israel’s crimes!” (“Geen cent, geen geld meer voor de Israëlische misdaden”) was ook daar een van de populaire leuzen.

Joods protest

Opvallend is het groot aantal joden uit de VS die meedoen of zelf acties organiseren tegen de Israëlische terreur en de VS-medeplichtigheid. Op 4 november betoogden in Washington tienduizenden voor een staakt-het-vuren nu, onder hen talrijke joden van wie er verscheidene al aan eerdere acties hadden deelgenomen.

Het was een joodse groep die een hal van het Capitool bezette om een bestand te eisen. Het was een vrouwelijke rabbijn die in Michigan Joe Biden zelf onderbrak om op te roepen tot een bestand. “Het zionisme is een racistische koloniale ideologie” riepen joodse betogers in Washington. Het waren honderden joodse betogers die het Vrijheidsbeeld in New York beklommen om te laten weten “niet in onze naam” (de Israëlische terreur). Jewish Voice for Peace, een joodse organisatie die het voor de Palestijnse rechten opneemt, zegt 440.000 leden te hebben.

Zie: https://www.youtube.com/watch?v=pNGPfjVir64

Zie: https://edition.cnn.com/2023/10/23/us/jewish-palestinian-protest-israel-gaza/index.html

Trump bis

De medeplichtigheid van Washington aan de Israëlische terreur, vreet aan Bidens al zo zwakke populariteit. Biden heeft er door zijn keuze – actieve deelname aan de oorlog met personeel, inlichtingendiensten, twee vliegdekschepen in geval van..… – zijn oorlog van gemaakt. En dat zal hem in de campagne naar de verkiezingen over precies een jaar, mogelijk zuur opbreken.

Een zeer recente peiling in zeven ‘sleutelstaten’ (swing states) die in het kiescollege voor de presidentsverkiezingen de doorslag geven, geven Biden in zes ervan een grote achterstand op Trump. Dat ligt dan wel weinig aan buitenlands beleid, maar aan de prijs van brandstof aan de pomp en aan de voedselprijzen. Maar toch houdt men er rekening mee dat deze keer Oekraïne en Israël wel zullen meespelen. Men merkt hoe dan ook dat diplomaten, economisten, zakenlui… meer en meer scenario’s bekijken met Trump als president.

Voor de Palestijnen zeker geen winst. Het is Trump die de VS-ambassade naar Jeruzalem verhuisde. Het is Trump die Arabische staten omkocht om relaties met Israël aan te knopen en de Palestijnen links te laten liggen. Biden heeft dat beleid echter gewoon voortgezet. Hij heeft de ambassade niet teruggebracht naar tel Aviv, hij heeft Saoedi-Arabië bijna tot een akkoord met Israël gebracht – wat Hamas voorlopig heeft gesaboteerd.

Biden of Trump, het zal de Palestijnen wat uitmaken.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Arabische muilbanden voor kritiek op Israël

In Egypte worden manifestaties van solidariteit met de Palestijnen van Gaza niet geduld. Een groep die op straat kwam voor steun aan de vrouwen van Gaza, werd met geweld…

Print Friendly, PDF & Email

Standpunt van de redactie: Gruwelijke gewenning

In het Nasser ziekenhuis in Khan Younes zijn in een massagraf 283 lijken geteld, voorlopig cijfer. In het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza-stad zijn in en rond het ziekenhuis al…

Print Friendly, PDF & Email

Israëlische vernieuwing: Totale oorlog tegen de ziekenhuizen.

Na vijf maanden beleg waren midden vorige week 31.988 intussen 32.333 doden geteld in Gaza, naast 74.188, intussen 74.694 gewonden en verminkten — terwijl de Israëlische IDF (Israeli Defence…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Macron en de nieuwe volgorde

President Emmanuel Macron mag de trappen van het Elysée kussen, hij is aan een cohabitatie met de uiterst-rechtse Jordan Bardella als premier ontsnapt. Of had hij zich daar al…

Print Friendly, PDF & Email

De scharlaken zelfmoordbrigade van de Tories

In het slotwoord bij de tien uur onafgebroken verkiezingsuitzending op BBC, viel één omschrijving erg op: “Een meteoor is op aarde ingeslagen”. Het zegt alles over de zelfironie (tongue…

Print Friendly, PDF & Email

Een politieke scheiding in de Filippijnen

‘Een sprookjeshuwelijk’ zei Senator Imee Marcos toen haar broer, Ferdinand Marcos Jr, een deal sloot met Sara Duterte, de dochter van de vorige President Rodrigo Duterte. Ze voerden samen…

Print Friendly, PDF & Email
De oorlog in Oekraïne en de Euraziatische wereldorde.

You May Also Like

×