INTERNATIONALE POLITIEK

Havik aan zet in Japan

Image

De Japanse kiezers worden op 27 oktober naar de stemlokalen geroepen. Shigeru Ishiba , de nieuwe premier, wil zich bevestigd zien als de leider die Japan militair nog sterker op de kaart zet. Als gewezen minister van Defensie droomt hij van een soort Navo voor de regio rond de Stille Oceaan.

Ishiba volgt Fumio Kishida op die premier was sinds 2021 en een dieptepunt van populariteit had bereikt. De bijna eeuwig regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) koos Ishiba in de hoop dat hij partij en regering nieuw leven inblaast. De grootste troef van de LDP is de zwakte van de oppositie. Ishiba loopt daardoor weinig risico de verkiezingen van eind deze maand te verliezen.

Hij haalde zijn verkiezing tot partijleider met 215 stemmen tegen de aartsconservatieve Sanae Takaichi die er 194 haalde. Ishiba heeft enkele tegenstanders uit de eerste ronde in zijn kabinet opgenomen, maar Takaichi is daar niet bij.

De nieuwe premier werd in 2007 een eerste keer minister van Defensie. Japan heeft een grote militaire macht uitgebouwd. Maar hij en zijn talrijke medestanders in de LDP vinden dat de pacifistische grondwet een te groot keurslijf is en willen zelfs de schijn van vreedzaamheid opheffen. Japan moet volgens hen een volwaardige militaire mogendheid zijn – als het aan hen ligt, met kernwapens.

Daarvoor wil Ishida de al zo nauwe militaire samenwerking met de VS verder versterken. Er is ook recent een zeer nauwe samenwerking met Zuid-Korea, wat aangemoedigd wordt vanuit Washington. In augustus vorig jaar sloten VS, Zuid-Korea en Japan in Camp David een trilateraal pact (Jarokus gedoopt) dat die samenwerking vastlegt.

Voor Ishida kan dat de aanloop zijn voor een hechte militaire alliantie, naar het voorbeeld van de Navo. Een alliantie in deze regio gericht tegen China, Noord-Korea en Rusland, drie nucleaire mogendheden.

Relevant

Japan wijst vijanden met de vinger

En verdubbelt legeruitgaven Japan herziet zijn strategie. Het heeft twee grote bedreigingen voor zijn veiligheid met naam genoemd: China en Rusland.  Japan drijft zijn militaire uitgaven fors op en…

Kishida bevestigd als premier

Parlementsverkiezingen in Japan genieten weinig belangstelling in de rest van de wereld. Nochtans is Japan de derde grootste economische macht ter wereld, lid van G7. Maar ze interesseren nauwelijks…

PFOS-vervuiling op militaire basissen van de VS

Drie jaar geleden publiceerde het Pentagon een uitgebreid rapport over de aanwezigheid van perfluoroctaansulfonzuur (PFOS) en perfluoroctaanzuur (PFOA) in grond- en drinkwater in en rond militaire basissen. Het gaat…

Een jaar van straffeloze oorlogsmisdaden

You May Also Like