Elon Musk wil zijn tot de Tesla bekeerde vriend Donald Trump een handje toesteken met een loterij. Te winnen: één miljoen dollar voor wie zich als kiezer laat registreren in een “battleground state”. Dat moet Trump aan enkele extra stemmen helpen om de kiespersonen van die slagveldstaat binnen te halen. En daarmee een meerderheid halen in het kiescollege dat het staatshoofd kiest.
Dat kiescollege en de ‘swing states’, daar hebben we het weer. Trump is wel even campagne gaan voeren in Californië, staat die Democratisch stemt, maar dat is om kandidaten voor het Huis van Afgevaardigden te steunen. Voor de rest voeren Harris en Trump iuitsluitend campagne in 7 van de 50 staten: Nevada, Arizona, Georgia, Michigan, North Carolina, Wisconson en vooral Pennsylvania met 19 stemmen.
Wat is dit voor een democratie waar de kiezers van de westkust, van Illinois en New York, van de zuidelijke staten op 5 november evengoed kunnen thuisblijven? Waarom kosten maken, het maakt toch niet uit, men weet de klrur van de kiespersonen die ze naar het kiescollege zullen sturen. Het maakt immers niet uit een meerderheid aan kiezers te winnen, alle inspanningen zijn gericht op de plekken waar een klein verschil de toegang tot het Witte Huis betekent.
Neem nu de Amish in Pennsylvania. Hun conservatieve waarden sluiten aan bij die van de tegenwoordige Republikeinen. Maar kiezen zelf gaat de meesten al te ver, amper tien percent neemt het risico en dat in een staat die beslissend kan zijn. Musk hoopt dat er toch enkele toch zullen zwichten voor de aardse verlokking van één miljoen dollar. Dat kan Trump helpen weer presidnet te wordne, desnoods met een minderheid aan stemmen zoals in 2016.
Het is slechts één van de vele ondemocratische aspecten aan het VS-systeem. De Democraten zullen op 5 november allicht zetels verliezen in de Senaat waar de Republikeinen dan de meerderheid zullen hebben. Die Senaat is bijzonder ondemocratisch samengesteld, 2 per staat, ongeacht het aantal inwoners, zoals 570.000 in Wyoming, 40 miljoen in Californië.
Vergeten we vooral niet het zeer zware politieke gewicht van het Hooggerechtshof: 9 personen die meer macht hebben dan de volksvertegenwoordiging en tegenover niemand verantwoording moeten afleggen.
En dan maar de rest van de wereld de les lezen.