INTERNATIONALE POLITIEK

Handelsvertegenwoordiger in oorlog.

Image

De reis van president Donald Trump naar het Midden-Oosten wordt in de eerste plaats gekenmerkt door de gigantische Amerikaanse wapenverkoop. Presidenten lijken wel handelsreizigers te zijn voor de wapenindustrie. Volgens het Saoedi persagentschap SPA werden 34 overeenkomsten getekend in verschillende sectoren: petroleum, wapens en luchttransport. Er werden overeenkomsten gesloten voor een astronomisch bedrag van 380 miljard dollar voor wapenleveringen verspreid over de komende jaren.

Wahabieten

Met zijn reis in het Midden-Oosten wilde president Trump zich affirmatief positioneren in de regio, effectiever dan zijn voorganger Obama. De VS wil haar bondgenoten in de Golfregio onder meer 160 patriot-raketten voor een bedrag van twee miljard dollar verkopen. Het zoveelste wapencontract op een rij in het oorlogsgebied van het Midden-Oosten. Men kan deze recordcijfers moeilijk uitsluitend toewijzen aan het bezoek van president Trump, wapencontracten zijn immers het resultaat van langdurige onderhandelingen. Maar vandaag schaart Washington zich duidelijker dan ooit aan de zijde van de soennieten en maakt het van het sjiitische Iran opnieuw de hoofdvijand. Hierdoor wordt één bepalende acteur alleen, met nog meer hightech wapens uitgerust om de groeiende sjiitische regionale macht van Iran terug te dringen. De militaire actieradius van Teheran moet worden beperkt, heet het, want het steunt terroristen. Hoe ver de anti-Iran houding van de nieuwe leiders in Washington precies zal gaan, is nog niet heel duidelijk, maar het vijandbeeld wordt verder actief gevoed. Saoedi-Arabië wordt als koopkrachtige wapenklant totaal gespaard van alle kritiek en wordt gezien als de regionale macht die orde op zaken mag en moet stellen, politiek en militair. Zo wordt sedert 2014 de militaire strategie van het Wahabitisch koninkrijk alsmaar agressiever tegen de Houthi-opstandelingen in Jemen die door Iran gesteund worden.

Spiraal

De militarisering van onze planeet wordt gestaag groter met geperfectioneerde hightech wapens. De strijd tegen het terrorisme vormt officieel de belangrijkste beweegreden. Meer wapens openen de deur naar meer oorlogen en een spiraal van terreur en dood. De interventies en militaire bezettingen van het Westen worden veelvuldiger. Ze zijn een basisstrategie geworden van onze militaire denkers. Het resultaat is totale chaos in Afghanistan, Irak, Libië, Syrië. De militarisering van Oost-Europa vormt een daadwerkelijke bedreiging voor Rusland.
Volgens SIPRI was Riyad in 2016 de vierde grootste wapenkoper van onze planeet voor een bedrag van 63,7 miljard dollar. Maar de VS is niet de enige verkoper op de wapenmarkt in het Midden-Oosten. Ook Canada is opgeklommen tot een zeer sterke wapenexporteur naar deze regio (http:// – Ici. Radio Canada) met de verkoop van gepantserde jeeps aan Saoedi-Arabië voor een bedrag van 15 miljard dollar. Frankrijk laat zich ook niet onbetuigd, het verkocht in 2016 24 Rafale gevechtsvliegtuigen aan Qatar en Egypte. Volgens de Duitse krant Der Spiegel was Frankrijk de kampioen voor de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië in 2012. De wereldwijde wapenhandel was volgens SIPRI  in datzelfde jaar, 2012, goed voor een bedrag van 1,6 biljoen dollar. De grootste wapenexporteurs voor de periode 2011-2015 zijn de VS, Rusland, Frankrijk, Duitsland en China. Toevallig zijn dat 4 staten met de grootste stock aan kernwapens en met vetorecht in de VN-Veiligheidsraad.

Minderheid

Waarom blijven de burgers lijdzaam toezien op deze militarisering en deze handel met de dood? In feite wordt de burger verplicht een onrechtvaardige orde te aanvaarden. Een orde hem opgelegd door een minderheid en haar trouwe dienaren van een destructief financieel systeem. Een minderheid die de waarheid gijzelt en de landen een militarisering opdringt als platform voor oorlog en gewapende conflicten die het gevaar in zich houden van een wereldwijde slachting. De burgers worden onwetend gelaten over de reële bedoeling van deze minderheid en over de gruwelijke realiteit die zich aan de horizon ontwikkelt en aan iedere democratische controle ontsnapt.
Om het hoofd te bieden aan dergelijke onaanvaardbare situatie is er maar een instelling, met name de VN, om op definitieve wijze haar gezag te laten gelden. Maar de grote wapenproducenten en verkopers verlammen deze instelling. Een hervorming dringt zich steeds dringender een dwingender op. Bijgevolg moeten de wereldburgers gesensibiliseerd worden om tot een algemene ontwapening te komen en de wapenproducenten te verplichten om te schakelen naar een vreedzame economische productie. We mogen niet uit het oog verliezen dat sinds 1945 er meer dan 200 oorlogen en conflicten werden gevoerd waarbij meerdere tientallen miljoenen wereldburgers het leven verloren en waarbij een enorme schade aan het leefmilieu veroorzaakt werd.

Stop militarisering

Hoog tijd dat de burgers de nodige druk uitoefenen opdat de wapenindustrie niet langer met gemeenschapsgeld ondersteund zou worden voor de ontwikkeling van productie en export van dood en vernieling.
De democratie moet een einde kunnen maken aan de voortdurende vraag van de militaire sabelslepers, die veiligheid met militarisering verwarren.  In het communiqué van de NAVO-secretaris Jens Stoltenberg van 10 juni 2016 wordt druk gezet op de lidstaten om hun defensie-uitgaven te verhogen omdat de alliantie wordt geconfronteerd met een “moeilijke veiligheidssituatie”. De NAVO-lidstaten hebben zich in 2014 geëngageerd om de daling van de defensie-uitgaven te stoppen en om de 2% van hun BNP aan defensie te besteden.
De mondiale militaire uitgaven van de staten zijn echter al astronomisch. Als de VS nu al jaren hamert op de ongelijke fiancieel-militaire inspanningen onder de NAVO-lidstaten, heeft dat alles van doen met de zware overbewapening van de VS, niet met te lage fondsen bij de anderen.
Het kan niet genoeg herhaald wworden dat de huidige wapenarsenalen een gevaar zijn voor de  overleving van een groot deel van de mensheid. Het aanwakkeren van de oostwestspanningen is alleen maar voordelig voor de militaire industrie. Irak, Syrië en Jemen zijn een onuitputtelijke bron van inkomsten en winst voor de enen maar dood of pure ellende voor de anderen. Men weet wanneer een oorlog begint, maar niet wanneer en hoe hij eindigt. Het gevaar voor escalatie naar het inzetten van kernwapens is zeer reëel aanwezig.
Bronnen:
Prof. Jules Dufour : Les ventes d’armes au Moyens-Orient en continuelle exansion
Lutz Herden: Nahost in Harmisch und Waffen
Justin Raimondo: Donald of Arabia, Degustin Spectacle
Larry Chin: Trump Bows Deeply o Globalists – Surrender to Puppet Masters
Bill Auken: Trump’s speech in Riyadh signals US escalation against Iran

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

NAVO-lidstaten beheersen driekwart van de internationale wapenhandel

Elk voorjaar brengt het befaamd Zweeds Vredesonderzoeksinstituut SIPRI de internationale wapenstromen in kaart. De zopas gepubliceerde nieuwe data over de wereldwijde wapenhandel, geven meteen ook een impressie van aan de gang…

Print Friendly, PDF & Email

Wereldwijde militaire uitgaven naar recordhoogte

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven in 2022 met 3,7 procent gestegen in vergelijking met 2021 tot het recordbedrag van 2.240 miljard dollar. Dat blijkt uit een nieuw rapport van SIPRI,…

Print Friendly, PDF & Email

Europese wapenimport stijgt, VS veruit belangrijkste wapenleverancier wereldwijd

De import van belangrijke wapensystemen naar Europa is de afgelopen vijf jaar (2018-2022) gestegen met 47 procent in vergelijking met de voorgaande periode (2013-2017). Dat is een van de…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

In ‘oostelijke’ EU is links verdampt

De fractie van S&D (sociaaldemocraten) blijft veruit de tweede grootste in het EU-parlement. Maar onder die 140 gekozenen zitten bitter weinig afgevaardigden uit nieuwe lidstaten van Centraal-Europa en de…

Print Friendly, PDF & Email

Spanje: Genoeg gefeest!

De 17,8 miljoen Spaanse stemmen voor de Europese verkiezingen veroorzaakten voorbije zondag geen aardverschuivingen. Dat werd, na de verschillende nationale, regionale en lokale verkiezingen die in Spanje plaatsvonden het…

Print Friendly, PDF & Email

De steeds meer gefantaseerde oorlog om Gaza.

Ergens lijkt de teller te blijven, stilstaan. Nog steeds hebben, we het over “meer dan 36.000” dode Palestijnen in Gaza, ondanks de onophoudelijke Israëlische raids en bombardementen en de…

Print Friendly, PDF & Email
De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

You May Also Like

×