8 October 2023

Hamas splijt Nupes

Hamas zorgt met zijn offensief alvast voor vuurwerk bij de Franse linkerzijde.

La France insoumise (LFI) wordt langs alle kanten aangevallen voor haar standpunt rond de Hamas-aanval op Israël. De beweging van Jean-Luc Mélenchon wordt alweer beschuldigd van ‘anti-semitisme’ voor volgende verklaring: . « L’offensive armée de forces palestiniennes menée par le Hamas intervient dans un contexte d’intensification de la politique d’occupation israélienne à Gaza, en Cisjordanie et à Jérusalem Est » (Het gewapend offensief van de Palestijnse strijdkrachten door Hamas, komt er in een context van de steeds hardere Israëlische bezettingspolitiek in Gaza, de bezette Westoever en Oost-Jeruzalem).

LFI haalt zich de banvloeken op de nek van premier Elisabeth Borne en van rechts. Want daarmee stelt LFI de aanvaller op dezelfde voet als het slachtoffer, aldus de redenering van politici die de voorbije maanden nooit repten over de Israëlische moordpartijen in de bezette gebieden. Rechts staat eensgezind en zonder kritiek achter Israël. Ook uiterst-rechts, Marine Le Pen zegt in deze tijden “meer dan ooit aan de kant van de Israëlische democratie te staan”.

Verwijten

LFI staat dus alleen met zijn standpunt. Nochtans vermijdt Mélenchon angstvallig partij te kiezen. Geweld lokt geweld uit, aldus de chef van LFI die al dat menselijk leed betreurt en oproept onmiddellijk met dat geweld te stoppen. Opvallend is wel dat François Ruffin, die binnen LFI meer en meer een rivaal is van Mélenchon, de aanval van Hamas zondermeer veroordeelt.

Het offensief van Hamas verdeelt de linkse alliantie Nupes (Nouvelle Union populaire, écologique et sociale). Vooral bij socialisten valt er felle kritiek te horen op LFI. Olivier Faure, leider van de PS, “veroordeelt zonder voorbehoud” de aanval van Hamas. Senator Lurence Rossignol vindt het discours van LFI antisemitisch, “de Joden hebben zo immer schuld aan wat hem overkomt”, zegt ze.

Fabien Roussel, leider van de communistische PCF, noemt de aanval van Hamas “onaanvaardbaar en ongerechtigd”. Maar de Israëlische regering heeft wel tot de huidige toestand bijgedragen, vult hij aan. Het groene EELV, eveneens partner in Nupes, zegt “de terroristische aanval op Israël onomwonden te veroordelen”.

De Nupes stond de jongste tijd al onder zware druk. Bij de Euroverkiezingen volgnd jaar zal elke partij een eigenlijst hebben. Bovendien zijn er zware spanningen binnen LFI zelf.

De trotskische NPA (Nouveau parti anticapitaliste) krijgt er nog meer van langs. De NPA zegt de Palestijnen te steunen met de strijdvormen die zij kiezen. De UEJF, Unie van joodse studenten, zegt klacht te zullen indienen voor deze ‘”lofzang op het terrorisme”.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 1 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×