INTERNATIONALE POLITIEK

Hamas splijt Nupes

Image

Hamas zorgt met zijn offensief alvast voor vuurwerk bij de Franse linkerzijde.

La France insoumise (LFI) wordt langs alle kanten aangevallen voor haar standpunt rond de Hamas-aanval op Israël. De beweging van Jean-Luc Mélenchon wordt alweer beschuldigd van ‘anti-semitisme’ voor volgende verklaring: . « L’offensive armée de forces palestiniennes menée par le Hamas intervient dans un contexte d’intensification de la politique d’occupation israélienne à Gaza, en Cisjordanie et à Jérusalem Est » (Het gewapend offensief van de Palestijnse strijdkrachten door Hamas, komt er in een context van de steeds hardere Israëlische bezettingspolitiek in Gaza, de bezette Westoever en Oost-Jeruzalem).

LFI haalt zich de banvloeken op de nek van premier Elisabeth Borne en van rechts. Want daarmee stelt LFI de aanvaller op dezelfde voet als het slachtoffer, aldus de redenering van politici die de voorbije maanden nooit repten over de Israëlische moordpartijen in de bezette gebieden. Rechts staat eensgezind en zonder kritiek achter Israël. Ook uiterst-rechts, Marine Le Pen zegt in deze tijden “meer dan ooit aan de kant van de Israëlische democratie te staan”.

Verwijten

LFI staat dus alleen met zijn standpunt. Nochtans vermijdt Mélenchon angstvallig partij te kiezen. Geweld lokt geweld uit, aldus de chef van LFI die al dat menselijk leed betreurt en oproept onmiddellijk met dat geweld te stoppen. Opvallend is wel dat François Ruffin, die binnen LFI meer en meer een rivaal is van Mélenchon, de aanval van Hamas zondermeer veroordeelt.

Het offensief van Hamas verdeelt de linkse alliantie Nupes (Nouvelle Union populaire, écologique et sociale). Vooral bij socialisten valt er felle kritiek te horen op LFI. Olivier Faure, leider van de PS, “veroordeelt zonder voorbehoud” de aanval van Hamas. Senator Lurence Rossignol vindt het discours van LFI antisemitisch, “de Joden hebben zo immer schuld aan wat hem overkomt”, zegt ze.

Fabien Roussel, leider van de communistische PCF, noemt de aanval van Hamas “onaanvaardbaar en ongerechtigd”. Maar de Israëlische regering heeft wel tot de huidige toestand bijgedragen, vult hij aan. Het groene EELV, eveneens partner in Nupes, zegt “de terroristische aanval op Israël onomwonden te veroordelen”.

De Nupes stond de jongste tijd al onder zware druk. Bij de Euroverkiezingen volgnd jaar zal elke partij een eigenlijst hebben. Bovendien zijn er zware spanningen binnen LFI zelf.

De trotskische NPA (Nouveau parti anticapitaliste) krijgt er nog meer van langs. De NPA zegt de Palestijnen te steunen met de strijdvormen die zij kiezen. De UEJF, Unie van joodse studenten, zegt klacht te zullen indienen voor deze ‘”lofzang op het terrorisme”.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Israël kan de Gaza-oorlog niet winnen

Inlichtingendiensten van de Verenigde Staten erkennen nu openlijk dat het plan van Israël om Hamas in Gaza uit te schakelen zinloos is. De Democratische Senator Chris Murphy, een lid van de…

Print Friendly, PDF & Email

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email

Wat heeft de NAVO met de genocide in Gaza te maken?

De genocide in Gaza zou niet mogelijk zijn zonder het door de VS geleide militair-industrieel complex, en het grootste en meest effectieve instrument daarvan is de NAVO. Na de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×