INTERNATIONALE POLITIEK

Haal in India een diploma koeienkennis

Image

Volgende maand kan men in India online een examen in ‘koeienwetenschap’ afleggen. Dat examen wordt op 25 februari georganiseerd door de Rashtriya Kamdhenu Aayog’ (RKA), de Nationale Commissie voor de Koe. Het examen kan in het Hindi, in 12 regionale talen en ook in het Engels.

Wie het examen dit jaar zou missen: het wordt een jaarlijkse proef. De RKA werd opgericht door de regering van de hindoenationalistische premier Narendra Modi. Ze beoogt in de eerste plaats de koe in India beter te beschermen. Die bescherming is dan vooral tegen moslims en leden van lagere hindoekasten die wel koeien slachten en eten. Voor de meeste hindoes is dat taboe.

Wie in het examen slaagt, krijgt een diploma. Wie zeer goede resultaten behaalt, krijgt bovenop ook nog een prijs, zo verzekert het ministerie van Visserij, Veeteelt en Zuivelproducten. Deelname aan het examen is gratis. De RKA stelt studiemateriaal ter beschikking, onder meer over verschillende koeienrassen en over de theorie dat het slachten van koeien aardbevingen kan veroorzaken. Sommige hindoes gebruiken de urine tegen het coronavirus.

Mest

Dat examen kadert in het beleid van de sinds 2014 regerende Bharatiya Janata Party (BJP) van Modi om de positie van de koe te verbeteren. De regering heeft geld uitgetrokken voor onder meer onderzoek naar het gebruik van koeienmest en urine.

In enkele deelstaten is het slachten en eten van koeien verboden. De voorbije jaren hebben militante hindoes groepen opgericht die op zoek gaan naar overtreders. Zowat overal zijn de straffen drastisch verhoogd voor overtreders. In de deelstaat Karnataka werd dat deze week opgetrokken tot 7 jaar gevangenis en boetes tot één miljoen roepie (bijna 12.000 euro).

Die politiek van de koe treft in de eerste plaats de moslims, een minderheid van rond 200 miljoen personen die de voorbije twee jaar steeds zwaarder wordt gediscrimineerd.

Zie ook:

Lynchende koewachters

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Modi haalt slag niet thuis

De herziening van de grondwet van India is niet voor morgen. Premier Narendra Modi en zijn uiterst-rechtse Bharatiya Janata Party (BJP) grijpen in de verkiezingen naast de daarvoor vereiste…

Print Friendly, PDF & Email

Modi werpt ‘omvolking’ in de kiesstrijd

De Indiase verkiezingen zijn over halverwege en draaien meer dan ooit rond één thema: premier Narendra Modi. Alsof het om een referendum gaat over zijn tien jaar regeerbeleid. Of…

Print Friendly, PDF & Email

India als “illiberale democratie”

In India wordt deze en komende weken gestemd, de omvangrijkste, inzake deelnemers, parlementsverkiezingen van de wereld. Narendra Modi, al tien jaar premier, rekent er vast op dat hij nu…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×