Gustavo Petro: de wind van voren

Hij is de knuffel van de mondiale linkerzijde geworden, de ‘enig echte linkse president van Latijns Amerika’, maar in eigen land krijgt hij wel de wind van voren. Het is normaal dat de traditionele rechterzijde die voor het eerst de macht moest afstaan in Colombia, geen enkel cadeau zal geven aan de ‘vijand’.

Het tweede regeringsjaar van Petro begon niet al te best: in Kamer en Senaat werden voorzitters van de oppositie verkozen. Het zal de sociale hervormingen, voor zover ze nog op de agenda staan, niet makkelijker maken.

In zijn toespraak voor het Congres, op 20 juli, was de hervorming van de gezondheidssector opvallend afwezig. Het ging hoofdzakelijk over de energietransitie en over de ‘totale vrede’. In de energiesector moest zijn minister echter ontslag nemen, wegens een beschuldiging van mogelijke belangenvermenging. Petro heeft het wel bij het goede eind natuurlijk als hij beweert dat de belangrijkste exportproducten van het land, steenkool en aardolie, het in de toekomst lang niet goed zullen doen. Fossiele brandstoffen moeten dringend geweerd worden. Voor het vredesinitiatief was er wel goed nieuws: op 1 augustus ging een bestand in met het ELN.

Maar de problemen stapelen zich op. Het laatste is de arrestatie van Petro’s oudste zoon, Nicolás, op beschuldiging van illegale financiering van de presidentscampagne van 2020. Nicolás beloofde mee te werken met het gerecht, in ruil voor huisarrest, en bekende dat o.m. één van de grote drugstrafikanten van het land behoorlijk wat geld gaf. Dank zij dat geld leefde Nicolás met zijn vrouw in grote luxe, ze kochten een groot huis en dure auto’s. Tot de dag dat hij er met de vriendin van zijn vrouw van door ging en Miss Day dan maar naar de rechter stapte om haar man in diskrediet te brengen. Wat lukte. Ze vertelde er wel bij dat haar schoonvader nergens van wist. Maar het kwaad is geschied.

Nicolás was de belangrijkste politieke medewerker van zijn vader en was ook (gefaald) kandidaat voor het goeverneurschap in een deelstaat.

Het spreekt voor zich dat deze zaak koren op de molen is van de hele rechterzijde. Illegale campagnefinanciering is lang niet nieuw in Colombia, maar als ook de linkerzijde er zich schuldig aan maakt is het uiteraard pas echt een groot politiek probleem. Wordt vervolgd.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 104 Times, 2 Visits today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

zie ook