INTERNATIONALE POLITIEK

Guatemala wordt viriel

Image

De presidentsverkiezingen in Guatemala van afgelopen zondag werden gewonnen door Alejandro Giammatei, de rechtse kandidaat. Het was zijn vierde gooi naar het presidentschap, telkens voor een andere partij. Giammatei is arts en was vroeger directeur van het gevangeniswezen. Hij werd beschuldig van standrechtelijke executies maar bij gebrek aan bewijzen weer vrijgelaten.
Zijn tegenkandidaat was Sandra Torres, ex-echtgenote van de sociaal-democratische president Alvaro Colom. De echtscheiding was nodig omdat familieleden van presidenten geen kandidaat kunnen zijn. Toch werd ze in 2011 door het Constitutionele Hof afgewezen. Voor haar was het een derde poging om president te worden.
In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen was zij het nochtans die de meeste stemmen haalde, 22 % tegenover 12 % voor Giammatei. Zondag haalde die laatste echter nagenoeg 60 % van de stemmen. Maar 60 % van de kiezers bleef ook thuis.
Giammatei is een ‘viriele’ kandidaat die, naar eigen zeggen, de drugsmaffia met ‘testosteron’ wil aanpakken. Hij is uitgesproken homofoob en spreekt zich uit tégen abortus.
Zijn grootste probleem wordt echter het migratiedossier met de Verenigde Staten. Donald Trump heeft de aftredende president, Jimmy Morales, verplicht om een akkoord te ondertekenen waarbij Guatemala een ‘veilig derde land’ wordt en dus verplicht om aankomende migranten uit El Salvador en Honduras op te vangen. Guatemala, waar 60 % van de bevolking onder de armoedegrens leeft, heeft daar hoegenaamd geen middelen voor. De migranten die aan de VS-zuidgrens aankomen zijn trouwens in grote meerderheid Guatemalteken. Het akkoord moet n og geratificeerd worden in het Parlement.
Het land staat bekend om zijn hoge mate van geweld en ellende. Er is erg veel corruptie en de VN-Commissie die dit moest onderzoeken werd het land uitgestuurd… De rechtsstaat is voor de Guatemalteekse bevolking een verre droom.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

In Guatemala gaat de kromme rechtspraak door

Koffers met 122 miljoen Quetzales Oktober 2020. Het Speciaal Parket tegen Straffeloosheid van het Openbaar Ministerie (FECI) voerde onder leiding van voormalig openbaar aanklager Juan Francisco Sandoval een operatie…

Print Friendly, PDF & Email

Een nieuwe Guatemalteekse regering

Een kabinet samenstellen en een keuze maken onder potentiële kandidaten om de ministerportefeuilles in je regering op te nemen is op zich al een torenhoge verantwoordelijkheid. Maar voor president…

Print Friendly, PDF & Email

Guatemala: een nieuwe lente!

‘Democratie is niet mogelijk zonder sociale rechtvaardigheid’. Het was één van de treffende uitspraken van Bernardo Arévalo de León, de nieuwe President van Guatemala, bij zijn ambtsaanvaarding. Diverse hoge…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×