INTERNATIONALE POLITIEK

Grote eensgezindheid voor 770 miljard militaire uitgaven.

Image
(commons.wikimedia)

Auteur: Antoine Uytterhaeghe

Met een overweldigende meerderheid van 88 tegen 11 stemde de Amerikaanse Senaat het grootste militaire budget in de geschiedenis, bijna $770miljard. Ongeveer $25 miljard meer dan wat de regering Biden had gevraagd. Het Huis van Afgevaardigden had eerder met een vergelijkbare meerderheid van 363-70 dit budget goedgekeurd. Het gaat nu naar het Witte Huis voor de handtekening van president Joe Biden. Gewoon ter vergelijking: in 2020 kwam volgens Sipri het militair budget van Rusland uit op 61,7 miljard dollar, d.i. 8% van dit nieuwste VS budget.

Het goedgekeurde wetsvoorstel bepaalt het beleid voor het Pentagon en autoriseert talloze militaire programma’s, variërend van de ontwikkeling van kernwapens tot de loonsverhoging van 2,7 procent voor het militair personeel, zowel militairen als burgers.

Er is veel sprake van een openlijke vijandschap tussen de twee grote partijen in de Verenigde Staten. Maar in het geval van het leger is deze kennelijk niet aan de orde. Een National Defense Authorisation Act (NDAA) wordt al meer dan een halve eeuw elk jaar door het Congres aangenomen met grote steun over de partijen heen. Welke geschillen tussen Democraten en Republikeinen er ook zijn, de twee partijen zijn verenigd in hun steun voor de militaire machine die de roofzuchtige politiek van het Amerikaanse imperialisme uitvoert.

aankopen

Het wetsvoorstel autoriseert uitgaven van $740 miljard voor het ministerie van Defensie, $27,8 miljard voor het ministerie van Energie, dat Amerikaanse kernbommen en kernkoppen bouwt en onderhoudt, en bijna $ 400 miljoen voor de activiteiten van andere overheidsinstanties die als ’defensie gerelateerd’ worden beschouwd. Naast de enorme personeelskosten van militaire instellingen bestaande uit meer dan 1,3 miljoen ‘geüniformeerde’ troepen en 1,1 miljoen reservisten en civiele medewerkers van het Pentagon ,vraagt de NDAA duizelingwekkende bedragen die moeten worden gestoken in de aanschaf van materieel. Dus meer gevechtsvliegtuigen, oorlogsschepen, tanks, gepantserde voertuigen en artillerie evenals nieuwe wapensystemen en technologieën. De hoogste hardware-uitgaven zijn extra $ 6,8 miljard om 85 F-35jagers te kopen die gebouwd worden door Lockheed Martin, wat bijdraagt aan het meest lucratieve wapencontract dat ooit door het Pentagon is toegekend.

Het Congres keurde eveneens het aanschaffen goed van 12 F/A Super Horne-jagers bovenop het aantal dat het Pentagon vroeg, en 5 Boeing F-35F- EX jachtvliegtuigen meer dan de120 gevraagde. Verder gaat het om het verhogen van het aantal nieuwe marineschepen naar 13, toegevoegd aan de bestaande vloot van bijna 500 schepen, ’s werelds grootste. De Amerikaanse marine is groter dan de marine van de volgende 13 landen samen, volgens een schatting uit 2015, wanneer ook rekening wordt gehouden met de totale tonnage van de schepen die men inzet

geopolitiek

De strategische oriëntatie van het enorme militaire budget betreft de voorbereiding op een oorlog met China en Rusland. Of beide, zoals de New York erkende: “De belangrijkste focus van het goedgekeurde budget is het verleggen van de aandacht van de grondconflicten in het Midden-Oosten ten gunste van een hernieuwde concentratie op Peking en Moskou. Dit komt overeen met de nieuwe visie van het buitenlands beleid van president Biden dat hij deze zomer schetste toen hij de 20 jarige oorlog van Amerika in Afghanistan beëindigde. De belangrijkste bijkomende uitgaven die het Congres heeft gestemd gaan naar de militaire opbouw tegen Rusland en China.

Het door het Congres en Senaat goedgekeurde budget machtigt $7,1 miljard voor het Pacific Deterrence Initiative (PDI), $ 2 miljard meer dan wat het Pentagon aanvankelijk had gevraagd, een cross-sevice inspanning tegen China en $ 4 miljard voor het European Deterrence Initiative, gericht tegen Rusland. $ 570 miljoen meer dan gevraagd. De militaire ‘hulp’ aan Oekraïne wordt van $200 verhoogd naar $300 miljoen.

China

De NDAA kadert in de ontwikkeling van een niet openbaar gemaakte “Grand Strategy against China” en verschillende aanvullende rapporten over Chinese activiteiten met betrekking tot militaire technologie, militaire moderniseringen in Latijns-Amerika en het Caribische gebied.

Het PDI omvat $ 500 miljoen om “niet gefinancierde vereisten aan te pakken”, in wezen gaat het over smeergeld voor alles wat het leger in de Indo-Pacific regio verricht. De NDAA belooft de militaire capaciteit van Taiwan te bestendigen en zegt in een beleidsverklaring dat “de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen een voldongen feit tegen het land”, een taalgebruik dat Amerikaanse interventie suggereert bij een eventueel militair conflict tussen Taiwan en China

We hebben veel terrein verloren aan de Chinezen. Terwijl we ons 20 jaar hebben gericht op terrorisme bestrijding en counter insurgency, hebben de Chinezen zich verdiept in machine learning, hypersonics en veel andere dingen.“ Aldus de Democratische senator, Mark Kelly uit Arizona, voorzitter van een subcommissie van de senaat voor opkomende bedreigingen. “Ik vind het belangrijk dat we het terrein dat we verloren hebben moeten terugwinnen.

stemming

De leiders van het Congres hadden duidelijk geen oren naar de vraag van de progressieven in de Democratische Partij die wilden dat de regering Biden het opgeblazen militaire budget zou verminderen en fondsen beschikbaar zou stellen voor sociale behoeften. In plaats daarvan heeft het Congres het grootste militaire budget in de geschiedenis aangenomen, terwijl het totaal onzeker is of de sociale uitgaven in Bidens “Built Back Better” wetgeving ooit zullen worden aangenomen.

De belangrijkste tegenstand tegen het NDAA kwam niet van de progressieven, maar van senator Kristin Gillebrand, die de procedure wilde hervormen waarmee de duizenden seksuele aanvallen worden beoordeeld die elk jaar in de gelederen van het Amerikaanse leger plaats vinden. Vandaag hebben bevelvoerende officieren de volledige controle over de krijgsraadprocedure en beslissen ze welke aanklachten worden ingediend, wie de juryleden zijn en wie als getuige wordt opgeroepen. Het uiteindelijke wetsvoorstel bevatte beperkte concessies op dit gebied, maar Kristin Gillebrand eiste een volledige reeks onafhankelijke militaire aanklagers binnen de commandostructuur, waar het Pentagon zich fel tegen verzet. Kristin Gillerand en verschillende van haar aanhangers in de senaat stemden tegen het eindelijk wetsvoorstel.

De twee partijen kwamen overeen om een reeks tactische geschillen, die door een of andere senator werden ingediend met het oog op politieke stellingname op de lang baan te schuiven. Verschillende belangrijke beleidsverschuivingen werden op zijn minst tijdelijk opzijgezet, waaronder het opleggen van sancties om de Nord Stream 2-pijplijn tussen Rusland en Duitsland te blokkeren.

De NDAA werd aangenomen volgens een versnelde procedure zonder gefilibuster, bedacht door Democratische en Republikeinse leiders en de commissies van defensie, die de wetgeving ter stemming brachten zonder amendementen of een uitgebreid debat toe te staan.

schulden

De goedkeuring van de NDAA volgde op de stemming om het federale schuldenplafond met $ 2.500 miljard te verhogen, noodzakelijk voor de voortdurende financiering van de federale overheid en regelmatige betaling van de schuldenlast, en een essentiële stap in het geruststellen van de financiële markten. Het schuldenplafond werd verhoogd na een deal tussen de leider van de meerderheid Chuck Schumer en de minderheidsleider Mich McConell, waardoor het wetsvoorstel met een gewone meerderheid kon worden aangenomen. De totale openbare schuld van de USA zit dik boven de 29.300 miljard dollar of meer dan 120% van het BNP.

Het door de Democraten gecontroleerde Congres heeft dus een lijn gevolgd om Wall Street en het militaire apparaat tevreden te stellen. Dit terwijl de Democraten zichzelf machteloos tonen om elke verhoging van de binnenlandse sociale uitgaven door te voeren, het stemrecht te beschermen of een wettelijk statuut aan gastarbeiders en jongeren te bieden.

Het Congres gedraagt zich als een goed geoliede machine als het gaat om de belangen van de heersende klasse te verdedigen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Over veto’s in de VN-Veiligheidsraad, Israël, Iran en hypocrisie

Na een lange sessie in de VN-Veiligheidsraad haalde de VS afgelopen donderdag nog maar eens zijn vetorecht boven om Israël te plezieren, deze keer om een volwaardig lidmaatschap van…

Print Friendly, PDF & Email

Geen militarisering ten koste van sociale bescherming

Weinigen hier die de uitspraken van VS-presidentskandidaat Trump ernstig nemen. Maar zijn dreiging dat NAVO-landen met te weinig militaire investeringen ‘ten prooi mogen vallen aan de Russen’, heeft het…

Print Friendly, PDF & Email

Midden-Oosten draagt escalerende gevolgen van Gaza-oorlog

Het aanhoudende Israëlisch geweld tegen Gaza zorgt voor heel wat militaire en economische ‘nevenschade’ met groeiend gevaar op escalatie. Op de acties van de Ansar Allah-rebellen (bekend als de…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

India als “illiberale democratie”

In India wordt deze en komende weken gestemd, de omvangrijkste, inzake deelnemers, parlementsverkiezingen van de wereld. Narendra Modi, al tien jaar premier, rekent er vast op dat hij nu…

Print Friendly, PDF & Email

Boeinde verkiezingen in Baskenland

Het was nipt en het was spannend maar het resultaat kan zijn dat er uiteindelijk niets verandert. Voor de verkiezingen in de autonome gemeenschap Baskenland, Spanje, gaven alle peilingen…

Print Friendly, PDF & Email

Sterk stijgende militaire uitgaven weerspiegelen wereld van oorlog en opgelopen spanningen

het jaarlijks rapport van het Zweeds vredesonderzoeksinstituut SIPRI besteedden alle landen samen 2.443 miljard dollar aan hun militaire apparaten, wat een stijging is van 6,8 procent ten opzichte van…

Print Friendly, PDF & Email
De trein naar het Imperium.

You May Also Like

×