INTERNATIONALE POLITIEK

Grenoble. Burkini in bad

Grenoble

De gemeenteraad van het Franse Grenoble heeft met een nipte meerderheid het reglement van de stedelijke zwembaden gewijzigd: de burkini wordt toegelaten. Dat werd geëist door ‘Alliance citoyenne’, een beweging waarin radicale islamisten de toon aangeven. Grenoble wordt bestuurd door de groene burgemeester Eric Piolle.

Piolle is al acht jaar burgemeester met een coalitie van groen, een deel van links en burgerbewegingen. Hij was ook kandidaat om voor het groene EELV aan de presidentsverkiezingen deel te nemen, maar haalde het niet in de voorverkiezingen.

De prefect van de regio gaat in beroep tegen die beslissing omdat ze volgens hem in strijd is met de wet van 1905 op de ‘laïcité’, het lekenkarakter van de Franse staat en zijn instellingen. (Tegelijk met de burkini is ook de monokini voortaan toegelaten). De meerderheid van de raad stemde verdeeld, 13 leden van die meerderheid stemden tegen.

“Naïef”

Dit is niet in strijd met de wet op de laïcité, aldus de voorstanders, het gaat gewoon om de vrijheid te dragen wat men wil. De linkse tegenstanders verwijten de voorstanders van het nieuwe reglement erg naïef te zijn, blind voor wat er achter steekt: de moslims afzonderen van de rest. Dit zal er toe leiden dat veel vrouwen door islamisten zullen verplicht worden de burkini te dragen, het tegendeel van vrijheid, aldus de opposanten binnen de meerderheid. Rechts stemde in blok tegen.

Door de klacht van de prefect gaat de zaak naar een administratieve rechtbank die voor een dilemma staat. De wet van augustus 2021 over het “separatisme” geeft de prefecten de b evoegdheid lokale beslissingen te vernietigen als hij/zij die in strijd acht met de wet van 1905. Maar de Conseil d’Etat oordeelde in 2016 dat het dragen van de burkini niet om religieuze redenen mag verboden worden omdat dit behoort tot de persoonlijke vrijheden. Het ging toen olm het dragen van een burkini op openbare stranden.

Rechts ziet in de burkini-beslissing in Grenoble het bewijs dat zeker een deel van links meeloopt met radicale islamisten. De voorzitter van de regio waartoe Grenoble behoort, de rechtse Laurent Waucquiez, besliste enkele minuten na de stemming alle subsidies van de regio aan het stadsbestuur van Grenoble stop te zetten.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

“Broeders” met lange tenen en een lange arm

Over de netwerken van de Moslim Broeders Florence Bergeaud-Blackler, Franse antropologe, leeft sinds enkele weken onder politiebescherming. Een conferentie aan de Sorbonne in Pariujs werd “uitgesteld” voor onduidelijke redenen.…

Print Friendly, PDF & Email

Broederstrijd bij Moslim Broederschap

De Moslim Broederschap heeft beslist betere tijden gekend. De twee staten die de Broederschap goed genegen zijn, Turkije en Qatar, plaatsen de jongste tijd vaker hun eigen belangen boven…

Print Friendly, PDF & Email

Boos op verbloemend links

Een jaar na de moord op Samuel Paty “A force d’euphémiser l’islamisme, une partie de la gauche est devenue inaudible” – Door het islamisme te verbloemen, heeft een deel…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×