Grenoble. Burkini in bad

De gemeenteraad van het Franse Grenoble heeft met een nipte meerderheid het reglement van de stedelijke zwembaden gewijzigd: de burkini wordt toegelaten. Dat werd geëist door ‘Alliance citoyenne’, een beweging waarin radicale islamisten de toon aangeven. Grenoble wordt bestuurd door de groene burgemeester Eric Piolle.

Piolle is al acht jaar burgemeester met een coalitie van groen, een deel van links en burgerbewegingen. Hij was ook kandidaat om voor het groene EELV aan de presidentsverkiezingen deel te nemen, maar haalde het niet in de voorverkiezingen.

De prefect van de regio gaat in beroep tegen die beslissing omdat ze volgens hem in strijd is met de wet van 1905 op de ‘laïcité’, het lekenkarakter van de Franse staat en zijn instellingen. (Tegelijk met de burkini is ook de monokini voortaan toegelaten). De meerderheid van de raad stemde verdeeld, 13 leden van die meerderheid stemden tegen.

“Naïef”

Dit is niet in strijd met de wet op de laïcité, aldus de voorstanders, het gaat gewoon om de vrijheid te dragen wat men wil. De linkse tegenstanders verwijten de voorstanders van het nieuwe reglement erg naïef te zijn, blind voor wat er achter steekt: de moslims afzonderen van de rest. Dit zal er toe leiden dat veel vrouwen door islamisten zullen verplicht worden de burkini te dragen, het tegendeel van vrijheid, aldus de opposanten binnen de meerderheid. Rechts stemde in blok tegen.

Door de klacht van de prefect gaat de zaak naar een administratieve rechtbank die voor een dilemma staat. De wet van augustus 2021 over het “separatisme” geeft de prefecten de b evoegdheid lokale beslissingen te vernietigen als hij/zij die in strijd acht met de wet van 1905. Maar de Conseil d’Etat oordeelde in 2016 dat het dragen van de burkini niet om religieuze redenen mag verboden worden omdat dit behoort tot de persoonlijke vrijheden. Het ging toen olm het dragen van een burkini op openbare stranden.

Rechts ziet in de burkini-beslissing in Grenoble het bewijs dat zeker een deel van links meeloopt met radicale islamisten. De voorzitter van de regio waartoe Grenoble behoort, de rechtse Laurent Waucquiez, besliste enkele minuten na de stemming alle subsidies van de regio aan het stadsbestuur van Grenoble stop te zetten.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 410 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook