30 December 2020

Godsdienstoorlog in Montenegro

De meeste van de 600.000 inwoners van Balkanland Montenegro mogen dan al Orthodoxe christenen zijn, toch is er een scherpe godsdienstoorlog. Deze week was er alweer een betoging in Podgorica (ooit Titograd genaamd) tegen wijzigingen die de nieuwe regering wil aanbrengen aan de wet op religieuze vrijheid. Ze vinden dat een roof doord e Servisch Orthodoxe kerk.

Servische kerk

De wet op religieuze vrijheid van een jaar geleden, werd door die kerk als een aanslag op haar status beschouwd. En als een cadeau aan de rivaliserende Montenegrijnse orthodoxe kerk. De betoging van maandag was georganiseerd door “patriottische groepen”. Ze roepen het parlement op te stemmen tegen de wijzigingen aan de godsdienstwet.

Die wijzigingen zijn volgens hen onvaderlandslievende toegevingen aan de Servische Orthodoxie. De wijzigingen behelzen onder meer dat verscheidene eigendommen worden toegewezen aan de Servische kerk. ‘Ons cultureel erfgoed wordt verkwanseld’, aldus de actievoerders.

Alle orthodoxe kerkleiders in Servië en Montenegro worden er intussen van beschuldigd de coronamaatregelen op grote schaal te schenden. Vorige maand werd in Belgrado de Servisch-orthodoxe patriarch Irinej begraven. Hij raakte besmet met het virus bij de uitvaart van Amfilohije, de voorman van de Servisch Orthodoxe kerk in Montenegro die ook aan corona was bezweken. Bij die begrafenisplechtigheden werden de voorschriften opnieuw niet nageleefd.

Oppositie

Het protest tegen de wijzigingen wordt gesteund door o.m. de Democratische Partij van Socialisten (DPS) die 30 jaar lang het land domineerde, tot de verkiezingen van 30 augustus. Die werden gewonnen door een coalitie die 41 van de 81 zetels haalde. Vorig jaar waren er grote betogingen tegen de toen regerende DPS die bij talrijke corruptieschandalen was betrokken.

Montenegro wordt sinds het uiteenvallen van Joegoslavië bijna 30 jaar geleden, verscheurd tussen voor- en tegenstanders van samengaan met Servië. Tot 2006 was er een confederatie van Servië en Montenegro, maar in een referendum van 2006 stemden 55,6 % voor onafhankelijkheid. Montenegro is al 10 jaar kandidaat-lid van de EU en sinds 2017 lid van de Navo. Verscheidene maffiagroepen zijn erg actief in Montenegro, o.m. in allerlei smokkelcircuits.

.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 51 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×