INTERNATIONALE POLITIEK

Godsdienstoorlog in Montenegro

Image

De meeste van de 600.000 inwoners van Balkanland Montenegro mogen dan al Orthodoxe christenen zijn, toch is er een scherpe godsdienstoorlog. Deze week was er alweer een betoging in Podgorica (ooit Titograd genaamd) tegen wijzigingen die de nieuwe regering wil aanbrengen aan de wet op religieuze vrijheid. Ze vinden dat een roof doord e Servisch Orthodoxe kerk.

Servische kerk

De wet op religieuze vrijheid van een jaar geleden, werd door die kerk als een aanslag op haar status beschouwd. En als een cadeau aan de rivaliserende Montenegrijnse orthodoxe kerk. De betoging van maandag was georganiseerd door “patriottische groepen”. Ze roepen het parlement op te stemmen tegen de wijzigingen aan de godsdienstwet.

Die wijzigingen zijn volgens hen onvaderlandslievende toegevingen aan de Servische Orthodoxie. De wijzigingen behelzen onder meer dat verscheidene eigendommen worden toegewezen aan de Servische kerk. ‘Ons cultureel erfgoed wordt verkwanseld’, aldus de actievoerders.

Alle orthodoxe kerkleiders in Servië en Montenegro worden er intussen van beschuldigd de coronamaatregelen op grote schaal te schenden. Vorige maand werd in Belgrado de Servisch-orthodoxe patriarch Irinej begraven. Hij raakte besmet met het virus bij de uitvaart van Amfilohije, de voorman van de Servisch Orthodoxe kerk in Montenegro die ook aan corona was bezweken. Bij die begrafenisplechtigheden werden de voorschriften opnieuw niet nageleefd.

Oppositie

Het protest tegen de wijzigingen wordt gesteund door o.m. de Democratische Partij van Socialisten (DPS) die 30 jaar lang het land domineerde, tot de verkiezingen van 30 augustus. Die werden gewonnen door een coalitie die 41 van de 81 zetels haalde. Vorig jaar waren er grote betogingen tegen de toen regerende DPS die bij talrijke corruptieschandalen was betrokken.

Montenegro wordt sinds het uiteenvallen van Joegoslavië bijna 30 jaar geleden, verscheurd tussen voor- en tegenstanders van samengaan met Servië. Tot 2006 was er een confederatie van Servië en Montenegro, maar in een referendum van 2006 stemden 55,6 % voor onafhankelijkheid. Montenegro is al 10 jaar kandidaat-lid van de EU en sinds 2017 lid van de Navo. Verscheidene maffiagroepen zijn erg actief in Montenegro, o.m. in allerlei smokkelcircuits.

.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Montenegro slaat blaadje om

In afwachting van parlementsverkiezingen in juni, hebben de kiezers van Montenegro met hun keuze voor president, alvast een periode half afgesloten. Milo Djukanovic, 32 jaar aan de top, maakt…

Print Friendly, PDF & Email

Balkan: Help, we lopen leeg

Demografische angsten (1) Kroatië is erg in trek bij toeristen uit de rest van Europa en daarbuiten. In de drukke periode zocht en vond de toeristische sector altijd wel…

Print Friendly, PDF & Email

Hedendaagse Balkanisering

De Balkan leek na de oorlogen van  de jaren 1990 tot rust en inkeer gekomen, maar de bezorgdheid over wat nu de West-Balkan wordt genoemd, neemt de jongste tijd…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×