Ghosn fiscaal Nederlander

De heer Carlos Ghosn, grote baas van Renault en tot voor kort ook van Nissan, is fiscaal gedomicilieerd in Nederland. Sinds 2012, zo brengt de Franse krant Libération aan het licht. Ghosn, die momenteel in een Japanse gevangenis zit, wou zo ontsnappen aan de ISF (belasting op grote fortuinen) en aan hogere belastingvoeten dan in Nederland.
De Alliantie Renault-Nissan heeft zijn sociale zetel in Amsterdam, maar Ghosn laat zich daar zeer zeldne zien. Nochtans, om fiscaal resident te zijn in Nedelrand moet men minstens 183 dagen per jaar in het land verblijven, maar de Nederlandse fiscus heeft geen moeite gedaan om dat te controleren.
De Franse minister van Economie Bruno Le Maire had nog op 20 november verklaard dat bij nazicht alles in orde bleek met de fiscale situatie van Ghosn, zonder daarbij te vermelden dat hij geen fiscaal resident meer was in Frankrijk. De minister verborg zich voor verdere vragen achter “het fiscaal geheim”.
De vakbond CGT van Renault heeft een onderzoek gevraagd of andere directieleden van Renault-Nissan gebruik maken van fiscaal paradijs Nederland.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 291 Times, 2 Visits today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook