Pesticiden in fruit: 56 %, dat is het percentage van de staaltjes Belgisch fruit waar in de voorbije jaren sporen van zeer gevaarlijke pesticiden werden aangetroffen. Daarmee is België in de EU koploper. Aldus althans de ngo PAN EU (Pesticide Action Network Europe) in een deze week gepubliceerde studie. België is een van de lidstaten die de richtlijnen van de EU terzake aan zijn laars lapt.
Ondanks alle beloften is het gebruik van die gevaarlijke stoffen in de fruitteelt in een decennium met 53 % gestegen. Je appel of peer even wassen, helpt niet, het gif zit in het vlees. (https://www.pan-europe.info/press-releases/2022/05/new-campaign-denounces-increasing-presence-55-most-harmful-pesticides-eu)
Peren
PAN EU stelt vast dat de regels van de EU door veel lidstaten gewoon niet worden nageleefd. Dat blijkt alvast uit de stalen die in die landen zijn genomen tussen 2011 en 2019: het percentage waarin zeer gevaarlijke pesticiden werden gevonden, steeg met 53 %, wat betekent dat nu gemiddeld 29 % van het in de EU geproduceerd fruit die stoffen bevat. De grootste stijgingen bij kersen, kiwi, perziken, peren (bij de Belgische peren 87 % besmet).
In welke concentratie die stoffen voorkomen, wordt niet gezegd. Want zeer veel van die stoffen zijn in zeer kleine hoeveelheid al erg gevaarlijk voor de volksgezondheid. Ze zijn veelal kankerverwekkend veelal en ontregelen sterk de hormonenwerking. Dat laatste wordt vooral veroorzaakt door de veel aangetroffen boosdoeners fludioxonil en cyprodinil. In 2019 kwamen in 10 % van de stalen minstens twee gevaarlijke pesticiden samen voor.
Verbieden
Volgens PAN EU hadden die pesticiden al sinds 2011 uit de markt moeten worden genomen omdat ze zo gevaarlijk zijn. De EU-Commissie is terzake tekortgeschoten. Die Commissie wijt dat aan de lidstaten die de richtlijnen negeren.
PAN EU dringt er bij de EU-Commissie op aan onmiddellijk de 12 gevaarlijkste pesticiden te verbieden, en ervoor te zorgen dat de 43 andere gevaarlijke pesticiden tegen 2030 dat ook zijn. De Commissie zou op 22 juni nieuwe richtlijnen bekendmaken. Maar Frankrijk, dat de EU tot eind juni voorzit, staat op de rem met als argument dat de dreigende voedselcrisis door de oorlog in Oekraïne tot voorzichtigheid dwingt.
.