Gevaar: Confucius

De Instituten Confucius zijn werktuigen van soft power waarmee communistisch China zijn ideologische strijd voert. Alle instituten met die naam zijn erop uit de nationale belangen van China te dienen. Dat is althans wat te lezen staat in een  rapport van de VS-Senaat. In de VS zijn er meer dan honderd Confucius Instituten.
We keken even na wat de Confucius Instituten in ons land doen, een bij de ULB, een ander bij de VUB, beide verbonden met de Vereniging België-China. Die organiseren vooral taalcursussen Chinees en cursussen Chinese cultuur. Ze willen de vriendschapsbanden  tussen China en  België (en Europa) versterken en multiculturele uitwisselingen bevorderen . Ja, zoiets klinkt natuurlijk erg verdacht, want in de VS willen ze – met rond de 100 instituten – dan natuurlijk de vriendschapsbanden tussen VS en China versterken…
Het probleem is, aldus dat Senaatsrapport, dat die instituten geen taboe onderwerpen zoals Tibet, Taiwan, Tiananmen mogen aansnijden, dat bevordert de vriendschap niet. Confucius zou dus maar een alibi zijn om Chinese censuur in de VS te loodsen. Enkele universiteiten hebben inderdaad al het instituut op hun campus gesloten. Human Rights Watch roept wereldwijd op die op te doeken “om te beletten dat de Chinese regering de academische vrijheden elders gaat ondermijnen”.
De bezorgdheid van de VS-Senaat komt wel op een ogenblik dat Washington zijn handelsoffensief tegen China opvoert.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 333 Times, 2 Visits today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook