INTERNATIONALE POLITIEK

Getiktokte anti-Chinese hysterie

Image
TikTok, een 'geel gevaar'?

Europa naar statuut van VS-satelliet

Eertijds was er de hertze tegen Huawei, onlangs kwam de hysterie rond de ballonnen, nu wordt TikTok het doelwit. Dat is geen gewone gekte, dat maakt simpelweg deel uit van een anti-Chinese hysterie, alweer onder leiding van Washington dat Europa verder wil isoleren om het nog afhankelijker te maken van de VS.

Zonder bewijs

De propagandamachine draait op volle toeren. Ze heeft ook de federale en Vlaamse bestuurders aangetast, de TikTok app is voortaan taboe op smartphones en werkcomputers van hun ambtenaren. Preventief, blijkbaar, want er is maar geen enkel bewijs dat de Chinese communisten via TikTok bij die ambtenaren vertrouwelijke informatie willen roven of die ambtenaren willen hersenspoelen.

Maar blijkbaar willen de VS, die met hun CIA en de NSA de ganse wereld – ook de bondgenoten – afluisteren, gewoon verder gaan: TikTok verbieden. Zit er dan subliminaal, ongemerkt, toch communistische propaganda verscholen in al die TikTok filmpjes. Zeker is dat Peking zo alle mogelijke data over de westerse burgers verzamelt, aldus de propaganda. Er is geen bewijs voor, maar we kunnen het niet uitsluiten….

Nochtans moet elke app in Europa voldoen aan de regels ter bescherming van de privacy, de zogenaamde GDPR. Ja maar, die geeft geen 100% garantie, aldus de verdedigers van een volledig verbod. Andere apps geven evenmin volledige garantie, allemaal verzamelen ze gegevens over de gebruikers en het zal de CIA of de NSA niet zijn die daar vies van is. Sinds de onthullingen 10 jaar geleden van Edward Snowden over hoe de NSA wereldwijd communicatie online bewaakt, weten we daar een en ander over.

Concurrent

Het is inderdaad zo dat een groot deel van de Europese en Noord-Amerikaanse jongeren via TikTok ook zijn informatie haalt. Nu blijkt dat ze daar in Peking evenmin gerust in zijn, want Byte Dance, het bedrijf achter TikTok, mag de Chinezen alleen de zuiver Chinese versie, Douyin, aanbieden, niet de internationale.

Dat zo een app heel veel data over de gebruikers binnenhaalt en doorverkoopt aan data-handelaars die daar grot geld aan verdienen, uiteraard. Alle sociale media doen dat, datacenters zijn intussen massieve goudkluizen geworden. Als men daarover TikTok aanpakt, moet men dat ook doen met Snapshot, Instagram, Facebook enz.

Op dat vlak is het Chinese TikTok een serieuze concurrent van Google, Meta en co. Zoals Washington het Russisch gas als concurrent voor het eigen schaliegas zag, ziet het dat zeer succesrijke TikTok tevens als een bedreiging voor de commerciële positie van de eigen merken. Hier speelt gewoon protectionisme.

Verslaafd

Dat het Israëlische systeem Pegasus massaal is ingezet voor spionage van regeerders en burgers, kan blijkbaar minder kwaad. Maar de Chinezen, dat zijn vijanden die ons via handel en dergelijke aan zich willen binden. Zoals Moskou Europa aan zich wou onderwerpen met zijn betaalbaar gas. Die propaganda blijft men maar herhalen, terwijl in dat dossier van NordStream1 en 2 tenslotte Duitsland, onder zware Amerikaanse druk, onbetrouwbaar bleek, niet Moskou.

Duitsland dreigt echter, aldus de propagandamachine, nu verslaafd te geraken (die termen werden gebruikt voor het Russisch gas!), verslaafd te geraken aan de bloeiende handel met China. Vorig jaar werd er tussen Duitsland en China voor 320 miljard dollar verhandeld. Tussen de VS en China was dat 690 miljard dollar. Maar de VS zijn niet verslaafd.

Opgeblazen

Er was niet alleen Huawei dat de VS met succes uit verscheidene landen hebben geweerd en commercieel rake klappen hebben toegebracht. Onlangs waren er al die verdachte ballonnen op meer dan 20 km boven de westerse wereld. De Amerikaanse afweer haalde er tussen 4 en 12 februari vier neer. Spionage, aldus de propaganda die haar weg vond neer de media.

VS-president Joe Biden moest nadien toegeven dat hij niet wist wat de drie laatste objecten waren; niets wees erop dat ze met China of spionage hadden te maken. Maar dat hield de hysterie in de media niet tegen. China wil de dominante rol van de VS overnemen, aldus klinkt het bijna eenparig in de politieke en mediawereld van de VS. Dat de VS veel grotere ballonnen over China laten vliegen, ja dat is alleen voor wetenschappelijke doeleinden,a ldus de NASA. En veel media nemen dat klakkeloos over. Als China zoiets doet, is dat een bedreiging.

Geen twijfel dus, China vormt in die visie de grootste bedreiging voor het Westen. Amerikanen zien dat in, die Europeanen zien dat nog veel te weinig, vinden ze in Washington. Dus moet de druk worden opgevoerd. Geen hoogtechnologie leveren aan China komen er sancties. China moet technologisch geïsoleerd worden. TikTok –moet als symbool van China’s ‘soft power’ weg.

IRA

En intussen kondigen diverse grote ondernemingen aan dat ze niet in Europa maar wel in Noord-Amerika gaan investeren. Want dankzij Biden’s Inflation Reduction Act (IRA) kunnen ze daar veel meer subsidies binnenrijven dan in Europa, en dankzij de sanctie-oorlog tegen Rusland is de energie daar ook véél goedkoper.

Ursula Von der Leyen is Biden gaan smeken om dat protectionisme ten koste van Europa wat af te zwakken. Biden klopt haar vriendelijk op de schouder en laat haar vriendelijk afdruipen. Europa’s gewillige onderwerping aan de VS-dominantie. Indertijd werden de met de Sovjet-Unie gelieerde staten van Centraal-Europa en de Balkan satellietstaten genoemd. Europa is goed op weg naar die status van satelliet. Van de VS.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

TikTok mikpunt van concurrenten

Ook schuldig aan informatie over Gaza De concurrenten van TikTok zijn opgetogen. Het Huis van Afgevaardigden van de VS heeft een belangrijke stap gezet om TikTop uit de VS…

Print Friendly, PDF & Email

De nieuwe von der Leyen

Zondagavond dineerde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een chic restaurant in Berlijn met de top van de Duitse christendemocratie, haar eigen partij. Daar werd anderhalf uur gesproken over…

Print Friendly, PDF & Email

Chinese fooien voor Vlaams en Eigen Belang

Een Chinese spion vraagt een politicus van het Vlaams Belang, Frank Creyelman, om ene rapport te schrijven over de nieuwe EU-voorzitter, Charles Michel. Wat voor een man is dat,…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Fascistische Top in Madrid

Pride in Brussel. Op facebook zie ik oerdomme vrouwen in extase naar een slank mannenlijf staren. Ga naar Gaza, denk ik dan, daar zijn ook slanke lijven te zien,…

Print Friendly, PDF & Email

Nieuw-Caledonië: Kolonisering in actie

Wat zou het anders zijn ? Een gebied bezetten en een ‘omvolking’ beginnen, dit is, het grondgebied bevolken met mensen uit je eigen land en zo de inheemse bevolking uitroeien…

Print Friendly, PDF & Email

Biden drijft tarievenoorlog op

Handelsoorlog met electorale motieven VS- president Joe Biden verhoogt drastisch de importtarieven op geselecteerde Chinese producten. Op batterijen verhogen ze tot 25 procent, op zonnepanelen verdubbelen ze tot 50…

Print Friendly, PDF & Email
Oekraïne: Internationalism or Russification?

You May Also Like

×