De voorbije dagen en weken werd Antwerpen opgevrolijkt met regenboogvlaggen omwille van de Antwerp Pride die de rechten en bezorgdheden van de LGBTQ-gemeenschap centraal stelde. Ook handelszaken toonden hun groot hart voor de LGBTQ-gemeenschap (foto hierboven © AFF). In interviews in Knack twee weken terug en in ’t Pallieterke deze week werd Europarlementslid en voormalig Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans een paar vragen gesteld over de houding van zijn partij over LGBTQ. Aanleiding is niet de Antwerp Pride; wel een verklaring die Vlaams Belang samen met nog vijftien andere partijen ondertekende, waaronder het Hongaarse Fidez van Viktor Orbán. Een verklaring over de toekomst van Europa, met het migratiethema als maïzena. Hoe lang de eensgezindheid tussen die partijen blijft, zal nog moeten blijken. Vlaams Belang en het Spaanse Vox bijvoorbeeld staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat over de autonomie van de regio’s, en het Italiaanse Lega en Fratelli d’Italia zijn in eigen land in een hevige strijd gewikkeld om de grootste partij te zijn ter extreme rechterzijde.
Zowel bij Knack als bij ’t Pallieterke heeft men de indruk dat het Vlaams Belang de anti-homohouding van Victor Orbán steunt. Gerolf Annemans nuanceert. In Knack, 4 augustus 2021: “Het VB heeft die zogenaamde ‘Hongaarse antihomowet’ niet gesteund. Wij hebben in het Europees Parlement tegen een resolutie gestemd die Hongarije veroordeelt omdat die tekst eigenlijk de Europese dictatuur verdedigde waarvan wij af willen.” En in ’t Pallieterke, 19 augustus 2021: “De Hongaren denken anders over homoseksualiteit dan wij, maar dat is hun volste recht. In Vlaanderen hoeven wij helemaal niet akkoord te zijn met wat Hongarije daarover denkt.”
“Maar hoe staat het Vlaams Belang tegenover dat LGBTQ-verhaal? We horen uw partij daar zelden over”, is de volgende vraag van ’t Pallieterke. Gerolf Annemans: “Het is niet omdat andere partijen daar graag en vaak over praten dat wij dat ook moeten doen. Wij hebben de huidige wetgeving aanvaard en we willen helemaal geen rechtsonzekerheid voor holebi’s die intussen ook gehuwd zijn. En een persoonlijke bedenking: ik denk niet dat een mens zich geslachtelijk laat ombouwen omwille van een zogezegde modegril of om ideologische redenen. Dat is volgens mij een heel persoonlijk gebeuren.” Die laatste opmerking is blijkbaar een vingertik naar sommige partijgenoten die daar anders over denken.
In Knack merkt men op dat het Vlaams Belang pas vanaf de eeuwwisseling tolerant werd voor homo’s, toen homohaat een centraal element in de islamkritiek van de partij werd. Vlaams Blok-oprichter Karel Dillen vond in een toespraak in het Europees Parlement op 16 januari 1990 nog dat er “een einde moet worden gesteld aan alle mogelijke ontaardingsverschijnselen als homohuwelijken en transseksuele fokkerijen”. Gerolf Annemans: “Het VB was toen inderdaad een gezinspartij, en vanuit dat perspectief vonden wij het homohuwelijk toen geen goed idee. Maar welke partij evolueert niet? (…) Recent nog hebben jonge VB-collega’s resoluties ingediend om te protesteren tegen de vervolging van homo’s in moslimlanden. Vandaag neemt het VB actief standpunt in tegen homodiscriminatie.”
Dat jonge Vlaams Belang-collega’s van Gerolf Annemans resoluties hebben ingediend om te protesteren tegen de vervolging van homo’s in moslimlanden willen we best geloven, maar dat het Vlaams Belang vandaag actief standpunt inneemt tegen homodiscriminatie? Bladen die nochtans regelmatig factchecks doen (Knack, De Standaard…) vonden het niet nodig dit te toetsen op waarheid. Omdat het te gek voor woorden is? Gelukkig publiceerde Thijs Verbeurgt, fractiesecretaris van Vooruit in het Vlaams Parlement, daar op 23 juni 2021 een paar tweets over. Het stemgedrag in het Vlaams Parlement, met op het grondplan helemaal links de fractie van het Vlaams Belang.
De bewering van Gerolf Annemans dat het Vlaams Belang actief standpunt inneemt tegen homodiscriminatie is dus niet waar. We hadden niet anders verwacht, maar bij deze is het ook bewezen aan de hand van het stemgedrag.