Georgië’s “buitenlandse agenten”

Wie zijn nu in Georgië de agenten van het buitenland? De ngo’s die fondsen uit het buitenland ontvangen voor hun werking? Of de regeerders die een Russische wet uit 2012 wilden kopiëren om die ngo’s de mond te snoeren? Blijkbaar wil die Georgische regering geen risico lopen, ze heeft het voorstel na felle protesten, ingetrokken.

Steeds meer regimes die nog een democratische laag hebben, maar geen kritiek verdragen, trachten hun binnenlandse critici af te schilderen als agenten van vijandige buitenlandse krachten. Een recent voorbeeld is de Indiase premier Narendra Modi die volop bezig is media en ngo’s het zwijgen op te leggen.

Voor een juridisch voorbeeld kunnen die autocraten,de Russische wet van 2012 raadplegen, daarmee zijn in Rusland talrijke kritische stemmen gesmoord.

Premier Irakli Garibasjvili dacht dat het een fluitje van een cent was. Zijn partij, of liever die van oligarch Bidzina Ivanisjvili (fortuin 4,5 miljard euro), heeft immers een meerderheid in het parlement. Het voorstel haalde nipt, met 76 op 150, een meerderheid. Maar zelfs enkele leden van die partij, ‘Georgische Droom’, onthielden zich. Op straat zette de politie intussen grote middelen in om een grote vreedzame betoging uiteen te drijven.

Die betogers droegen EU-vlaggen mee, onder meer omdat ze het regeringsvoorstel ook zagen als een middel om toetreding van Georgië tot de EU te hinderen. Met een dergelijke wet zou Georgië immers niet voldoen aan de toetredingsvoorwaarden.

Moskou?

Dat de regering met een dergelijk voorstel uitpakte, is volgens binnen- en buitenlandse critici een nieuwe aanwijzing dat Tbilisi steeds meer onder Russische invloed staat. Moskou voert aan dat onder meer de Georgische “rozenrevolutie” van 2003 geïnspireerd en gefinancierd was door Amerikaanse instellingen – wat inderdaad zo was. Voor Moskou is nadien hetzelfde gebeurd in Oekraïne, in 2004 en 2013-2014.

De Georgische regering had enigszins cynisch twee ontwerpen gemaakt. Het eerste op Russisch model. Het tweede gebaseerd op een Amerikaanse wet uit 1938, de Foreign Agents Registration Act die gelijkaardige bepalingen behelst.
Zie o.m.:
https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_Agents_Registration_Act#:~:text=The%20Foreign%20Agents%20Registration%20Act,on%20persons%20representing%20foreign%20interests.

Zie ook:

Over Georgië, separatisten en Rusland

Print Friendly, PDF & Email

Visited 227 Times, 1 Visit today

Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.