Geneviève en de Franse politie

Geneviève Legay is een militante van het Franse Attac. Op 23 maart neemt ze in Nice deel aan een mars van de gele hesjes, met een vlag “Paix” (Vrede).  Politiecommissaris Rabah Souchi geeft ineens, tot verbazing van zijn manschappen, het bevel te chargeren. De 73-jarige Leroy valt op de grond en is er erg aan toe. Ze is  niet alleen gevallen, ze heeft ook een stevige klap van de matrak gekregen. Ze is  nog altijd evenwicht en geur kwijt.
Leroy zou een van de vele honderden naamloze gewonde gele hesjes zijn gebleven. De foto van een bejaarde neergeslagen vrouw die aan het hoofd bloedt, trok meer dan gewone aandacht. Dit was een duidelijk geval van politiegeweld tegen een  volkomen vreedzame betoogster.
De politie kon na klacht van de vrouw niet alles dan een onderzoek openen. Ze kreeg verscheidene keren onverwacht politiebezoek om haar ervan te overtuigen dat ze door een journalist was omvergeduwd. Nee, hield ze vol, het was een politieman. Videobeelden bevestigden dat trouwens. Kon het toch geen journalist zijn geweest?  Vanwaar kwam de matrakslag dan?
Toen dan toch werd toegegeven dat ze slachtoffer was van politiegeweld, werd het onderzoek toevertrouwd aan commissaris Hélène P. Médiapart onthult nu dat deze de levenspartner is van commissaris Souchi tegen wie het onderzoek loopt. Daarover ondervraagd zei de procureur van Nice van die relatie op de hoogte te zijn. “Je ne vois pas en quoi cela pose problème” – Ik zie niet in waarom dat een probleem zou zijn.
Een pittig niemendalletje? Nee, dit is een illustratie van hoe president Emmanuel Macron de crisis van de gilets jaunes aanpakt. Enkele toegevingen inzake koopkracht inderdaad, maar tegelijk repressie en verdachtmakingen tegen de actievoerders. Over Leroy had Macron gezegd dat een zwakke bejaarde vermijdt naar een verboden betoging te gaan…

Meer belastingen

Uit het Grand Débat dat de president van half januari tot half maart organiseerde als politiek tegenoffensief, bleek vooral hoe populair de centrale eis van de gele hesjes voor een rechtvaardiger fiscaliteit wel is. Premier Edouard Philippe trekt daaruit de conclusie dat de Fransen vooral minder belastingen willen. Wat niet waar is, ze willen niet minder maar wel meer belastingen voor grote inkomens en fortuinen, ze willen dat fiscale achterpoorten worden gesloten en dat fiscale paradijzen worden opgedoekt.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 308 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook