22 September 2020

Gelijkspel in Italië

Het werd voor uiterst-rechts geen 7-0, zoals Matteo Salvini (Lega) had gehoopt, het werd een 3-3, met één nog niet afgerond (Val d’Aosta). De regerende Democratische Partij (PD) behoudt met gemak de regio’s Campania, Puglia en vooral Toscane waar Salvini zo zijn hoop had op gesteld.

Deze 3-3 is een feitelijke nederlaag voor Salvini. Om meer dan één reden. Zijn coalitie wint alleen in de Marken (Ancona) op centrum-links. Ze bevestigt haar greep op Ligurië (Genua) en Veneto. Maar in Veneto haalt de lijst van gouverneur Luca Zaia drie keer meer stemmen dan de lijst van de Lega (elke kandidaat-gouverneur wordt gesteund door diverse lijsten). Zaia wordt meer en meer gezien als een rivaal voor Salvini die volgens Zaia al te veel de demagogische toer opgaat.

De lijsten van de Lega scoren beduidend lager dan bij de Europese verkiezingen, wat de trend van de peilingen bevestigt. De partner van de Lega, de postfascistische Fratelli d’Italia, snoept veel stemmen af van de Lega.

Conte content

De twee grote regeringspartijen, PD en de Vijfsterrenbeweging (M5S), zijn tevreden. De PD meer dan M5S wier lijsten het zeer pover doen. Maar Vijfsterren troost zich met de uitslag van het referendum over de vermindering van het aantal parlementsleden: 70 % stemde voor, bij een opkomst hoger dan de helft van de ingeschreven kiezers.

Voor premier Giuseppe Conte betekent het dat hij zich niet onmiddellijk zorgen moet maken over het voortbestaan van zijn regering. Al zijn de interne tegenstellingen tussen PD, M5S en Viva Italia van ex-premier Matteo Renzi (die het zeer over deed) niet opgelost. De PD dringt nu bij M5S aan op de afgesproken hervorming van het kiesstelsel, waar M5S niet zo happig op is.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 8 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

×