Het is zonder voorgaande, een Duits topbedrijf waar de aandeelhouders kwijting weigeren aan de grote baas. Dat komt neer op een motie van wantrouwen. De aandeelhouders van de Duitse chemiereus Bayer hebben het beleid van grote baas Werner Baumann een serieuze blaam gegeven voor zijn aankoop van Monsanto, producent van glyfosaat. Baumann kreeg wel het vertrouwen van de ‘raad van commissarissen”, waardoor de aandeelhouders zich nu genegeerd voelen.
De aandeelhouders vonden dat Baumann de problemen rond het gebruik van glyfosaat best had kunnen zien aankomen. Er zijn niet alleen de reeds uitgesproken en vooral nog hangende processen rond glyfosaat, de aandeelhouders zijn ook bekommerd om het imago van de onderneming. De aandeelhouders werden bij hun vergadering in Bonn “verwelkomd” door milieuactivisten die deze keer gezelschap kregen van jonge klimaatbetogers.
Baumann verdedigde zich met verwijzing naar “wetenschappelijke studies” die glyfosaat niet kankerverwekkend noemen. De ‘Monsanto papers’ brachten in 2017 aan het licht hoe Monsanto wetenschappelijke gegevens manipuleerde om de gevaren van glyfosaat te verbergen.
Ondanks de Monsanto zorgen heeft Bayer het eerste trimester van dit jaar 4,2 miljard euro winst geboekt. Dankzij Monsanto, aldus de directie. De aankoop van Monsanto gaat wel gepaard met het ontslag van 12.000 personeelsleden, waarvan bijna de helft in Duitsland zelfb.