INTERNATIONALE POLITIEK

Geen mensen, wel cijfers

Image

Wat zich dagelijks afspeelt aan de grens van Mexico met de Verenigde Staten is moeilijk te omschrijven. Het zijn menselijke drama’s, stuk voor stuk. En het zijn er veel, zeer veel.

Op elf maanden tijd, sinds juni 2023 zijn 700.000 mensen uitgewezen door de V.S. Mei 2023 was de datum waarop de maatregelen van President Trump zijn geëindigd, na drie jaar. In die periode werden 2,8 miljoen mensen uitgewezen. Naar waar? Mexico, gewoon weer de grens over gezet.

Sinds juni 2023 hebben migranten drie mogelijkheden.

Ze kunnen klandestien proberen de grens over te steken, wat ze nog dagelijks proberen, zelfs gewoon met ladders (die meestal te kort zijn). De grens wordt op veel plaatsen ook bewaakt met warmtecamera’s en honden. Wie wordt gesnapt mag gedurende vijf jaar de V.S. niet in.

De tweede mogelijkheid is om, semi-klandestien, de Rio Bravo over te steken of door de woestijn te trekken en je zo snel als mogelijk laten oppakken door de grenspolitie. In 2023 deden 2,5 miljoen mensen de poging, in 2024 al 1,340 miljoen.

Wie documenten heeft kan formeel asiel aanvragen aan de officiële grensovergang en wordt dan opgevangen. De procedure kan wel 2 tot 3 jaar duren.

Tot 2021 waren het in hoofdzaak Mexicanen en Centraal-Amerikanen die naar de V.S. trokken. Vandaag zijn het Venezolanen, Cubanen, Nicaraguanen, Haitianen… ook meer en meer mensen uit Brazilië, Ecuador en … Afrika.

Net zoals in Europa hebben mensen die de grens bereiken er al een lange en vreselijke weg op zitten. Velen sneuvelen onderweg, door ongevallen, moorden en gijzelingen. En verkrachtingen, uiteraard.

De regering van de Mexicaanse President Lopez Obrador heeft een beleid opgezet voor de economische ontwikkeling, mét werkgelegenheid voor de landen van Centraal Amerika. De eerste resultaten zijn positief, maar het geweld maakt het erg moeilijk.

En President Biden heeft in deze verkiezingstijd de regels nog wat strenger gemaakt en de grenspolitie meer macht gegeven om mensen zonder meer uit te wijzen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Een oorlog tegen drugs?

Het is met de ‘war on drugs’ in de V.S. zoals met de ‘war on poverty’. Niets te maken met drugs, niets te maken met armoede. Het zijn thema’s…

Print Friendly, PDF & Email

Mensenrechten?

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is zonder enige twijfel het belangrijkste document waarover landen en mensen beschikken om te zorgen voor een menswaardig leven. Voor…

Print Friendly, PDF & Email

Verkiezingen in Mexico : saai en vuil

Op 1 maart is de campagne voor de verkiezingen van 2 juni officieel begonnen. Dat kwam meteen met een klap. Enkele weken van tevoren werd duidelijk wat de strategie…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×