INTERNATIONALE POLITIEK

Geen Leopard 2 voor Oekraïne (voorlopig)

Image
Voorlopig geen levering (Wikipedia)

Op het Ramstein-overleg afgelopen vrijdag kwam Duitsland niet over de brug met Leopard 2 tanks voor Oekraïne. Voorlopig althans: de Duitse minister van Defensie Pistorius verklaarde achteraf dat alles in gereedheid wordt gebracht om de tanks snel te leveren mocht dat alsnog worden beslist.

Zowel voor- als tegenstanders van levering lijken het eens dat deze tanks in de lente een doorslaggevende rol kunnen spelen om de oorlog te kantelen in het voordeel van Oekraïne. Dus waarom aarzelt Duitsland?

Trauma?

Soms wordt verwezen naar het Duitse trauma van de Tweede Wereldoorlog. Maar dat kan je met een korreltje zout nemen. Jaar na jaar boekt de Duitse wapenexport nieuwe records. Het is geen toeval dat de hypermoderne gevechtstank Leopard 2 in Duitsland wordt geproduceerd. Er zijn er nu 2000 van in 13 Europese landen. Dus zo ‘pacifistisch’ is Duitsland niet.

Een ander veel gehoord argument is de vrees voor escalatie. Dit is bizar. De oorlog wordt volledig uitgevochten op Oekraïens grondgebied. Rusland kan ongestoord vers materiaal en manschappen aanvoeren, desnoods tot het Oekraïne volledig vernietigd heeft. Is het dan een ‘escalatie’ Oekraïne wapens te leveren om de Russische troepen terug te dringen? Gaat Rusland gas terugnemen als Oekraïne geen moderne tanks geleverd krijgt?

Pacifisten en linkse militanten maken zich zorgen over nieuwe stappen om met oorlog politieke twisten op te lossen. De wapenindustrie vaart er wel bij, en wapens worden vroeg of laat gebruikt.

Willens nillens

Maar zijn dit de overwegingen die spelen in Washington en Berlijn?

De Duitse regering benadrukt dat zij de beslissing niet alleen wil nemen. Minister Pistorius meldt dat ook andere landen aarzelen. Bondskanselier Scholz onderlijnt de solidariteit met Washington. Deze verklaringen duiden allicht op de echte reden van de Duitse aarzeling.

De Leopard 2 tanks spelen niet alleen militair maar ook politiek een rol. Als het waar is wat gezegd wordt over hun militair belang zouden we naar een oorlog in Europa kunnen gaan waarin Duitsland tegen Rusland militair de doorslag geeft. Dat is wel wat. Decennia lang heeft Duitsland zich economisch ontwikkeld onder de Amerikaanse militaire paraplu. Ook na de oorlog wil het graag in de militaire luwte zaken blijven doen met Rusland en China. Het Duitse regime – en vast ook de bevolking – zijn niet klaar voor de nieuwe rol die het willens nillens opgedrongen krijgt.

Relevant

Trump paaien met gas

Frack, baby, frack. ‘Europa’ alweer tot de knieval bereid Het Europa van de EU zoekt verwoed een verwacht tarievenoffensief van toekomstig VS-president Trump te pareren. Laten we hem gunstig…

Poetins Koerskse kater

Hoe het mogelijk is dat Oekraïense militairen nu al sinds 6 augustus op Russisch grondgebied vertoeven, en niet als krijgsgevangenen, is nog verre van helder. Dat dit een onmiskenbare…

De oorlog die al lang beëindigd had kunnen worden

Terwijl alle actoren in de Oekraïne-oorlog zich al lang hebben ingeschreven in de logica van militaire escalatie, had deze oorlog relatief snel in de kiem gesmoord kunnen worden. Dat…

Laatste bijdrages

Wapenproducenten vergroten hun omzet door oorlog en regionale spanningen

In 2023 stegen de inkomsten van de wereldwijde top 100 wapenbedrijven naar 623 miljard dollar in reële cijfers. Volgens het Zweeds Vredesonderzoeksinstituut SIPRI, dat een jaarlijks rapport maakt over…

Aleppo. Het einde voor Assad?

Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) is Aleppo binnengewandeld, het Syrische regeringsleger leek nergens te bekennen. Het was al eerder het gebied tussen zijn bolwerk Idlib en Aleppo doorgetrokken als door…

BLEEK OM DE NEUS

De nieuwe Europese Commissie Von der Leyen II mag toch starten Nog nooit in de voorbije twintig jaar was er zoveel contestatie over de samenstelling van de Europese Commissie…

Wat zegt hij nu?  

You May Also Like

×