Geen koloniale verontschuldigingen

In 2021 viert Mexico 200 jaar onafhankelijkheid van Spanje. Het zal dan ook exact een half millennium geleden zijn dat de Azteekse stad Tenochtitlan door Hernan Cortés werd veroverd.
Iets om te vieren? Niet volgens Spanje. De progressieve Mexicaanse president Lopez Obrador vroeg in een brief aan de Spaanse koning en aan het Vaticaan officieel om verontschuldigingen voor het koloniale leed. Niets van, zeggen beiden. De paus verwierp de uitnodiging om Mexico te bezoeken met het excuus: ‘ik ben er al een keer geweest’. De Spaanse regering wijst de vraag hooghartig af. De kolonisering was een ‘ontmoeting’, vandaar.
In de twintig jaar na de verovering van het land in de zestiende eeuw kwamen vijftien tot twintig miljoen mensen om het leven, tachtig procent van de bevolking, door mishandeling en ziekten.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 304 Times, 1 Visit today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

zie ook