7 October 2020

Geen “Gouden” Dageraad

De leiders van de Griekse fscistische partij ‘Gouden Dageraad’ zijn na 5,5 jaar rechtspraak over de ganse lijn schuldig bevonden. Een van de aanklachten was het aanvoeren van een criminele organisatie. Een kopstuk werd schuldig bevonden aan moord op een zanger, verscheidene andere aan moordpogingen. Daarnaast worden ze ook veroordeeld voor o.m. illegaal wapenbezit en witwassen van misdaadgeld.

Meer dan tienduizend mensen juichten voor het gerechtshof toen het verdikt viel. De vreugde duurde niet lang, want de politie deelde de blijdschap niet en bestookte de menigte met traangas en waterkanonnen.

In totaal stonden 68 fascisten terecht voor diverse aanklachten. Bendes van Gouden Dageraad vielen onder meer communistische vakbondsmensen aan. Daarnaast waren er moordpogingen op Egyptische vissers die zich nu burgerlijke partij stelden. Gouden Dageraad is zeer actief in klopjachten op immigranten.

Vlaams Belang

De zaak tegen Gouden Dageraad kwam er vooral na de moord op de anti-fascistische rapper Pavlos Fyssas (“Killah P) op 18 september 2013. De moordenaar, Giorgos Roupakias, kijkt nu na zijn veroordeling aan tegen levenslange opsluiting.

Het jaar daarvoor, 2012, had Gouden Dageraad in de parlementsverkiezingen 18 van de 300 zetels gehaald en zat de partij in de lift. Bij de verkiezingen van vorig jaar haalde ze geen zetels meer.

Daarmee is uiterst-rechts in dit land niet uitgeteld, aldus auteur Georgia Nakou. Zij en vele antifascisten vinden dat de vijandigheid tegen migrantendiep is doorgedrongen in de regerende rechtse ‘Nieuwe Democratie’.

Enkele kopstukken van Vlaams Belang, onder wie Filip Dewinter en Anke Vandermeersch, hebben goede banden met Gouden Dageraad. Hun bezoek aan die partij in 2016 deed zelfs bij het VB wenkbrauwen fronsen.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 13 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

×