INTERNATIONALE POLITIEK

Geen coronabestand voor Daesh (IS)

Image

Coronacrisis of niet, enkele franchises van Daesh (IS) blijven erg actief. Een moordaanslag in Kaboel getekend IS-Chorasan, het Afghaans-Pakistaanse filiaal. Een aanval op Tsjaadse militairen, getekend Boko Haram, de franchise in Nigeria en omstreken.
In Kaboel hebben de terroristen van IS een aanslag gepleegd op een tempel van de sikhs. Bij die aanslag vielen minstens 25 doden, onder wie ook vrouwen en kinderen. IS heeft het in die regio’s erg tegen alle mogelijke “ketters”, zoals sjiïeten en sikhs. In Kaboel waren er de voorbije tijd verscheidene aanslagen tegen Hazara’s, een etnische groep waarvan de meesten sjiïeten zijn.
Op het schiereiland Boma, in het Tsjaadmeer, vielen bij een aanval van Boko Haram 92 Tsjaadse militairen, onder wie talrijke officieren. Tsjaadse militairen zegden, anoniem, dat er nog meer slachtoffers waren. De aanval duurde zeven uur, de versterkingen die waren gestuurd werden eveneens aangevallen. Volgens overlevenden namen de aanvallers veel wapens en ook gijzelaars mee.

Balans

Het Tsjaad-meer ligt bij de grens met Nigeria, Niger en Kameroen, landen die allemaal te maken hebben met terreuraanslagen van Boko Haram. In het noordoosten van Nigeria vielen de voorbije tien jaar 36.000 doden, de meesten burgers, en zijn er al 2 miljoen ontheemden.
In Mali kwamen in januari 89 militairen om bij een aanval van een IS-commando. In het Nigeriaanse Auno vielen in februari 30 burgerslachtoffers bij een aanval van Boko Haram. Dat is slechts een deeltje van het overzicht.
In een recent rapport van de VN-dienst voor terreurbestrijding werd gewaarschuwd dat IS zich reorganiseert in Irak en Syrië en er een bedreiging blijft. Zoals het ook een gevaar blijft voor Europa. Tegelijk wees dat rapport erop dat Al Qaida in enkele regio’s een grotere bedreiging vormt dan IS: in de Sahel, Somalië, Jemen en de Syrische regio Idlib.
 

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

IS van Sahel tot Chorasan

IS Chorasan slaat steeds verder van huis toe. Huis, dat is een regio met grote delen van Iran, Tadzjikistan, Oezbekistan, Afghanistan… die ooit het emiraat Chorasan vormden. Deze tak…

Print Friendly, PDF & Email

Turkse minister Fidan en explosieve ajuinen

De nieuwe Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan was eerder de grote baas van de MIT, de Turkse geheime dienst. Een rechterhand van Erdogan – “mijn bewaker van…

Print Friendly, PDF & Email

Einde van de oorlog tegen Afghanistan: einde van de oorlogsjustitie tegen Nizar Trabelsi en Malika El Aroud?

Op 11 september 2021, twintig jaar na de aanslagen in New York en de start van de oorlog tegen Afghanistan, zullen de laatste Amerikaanse troepen Afghanistan verlaten. Althans, dat…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×