INTERNATIONALE POLITIEK

Geen boek over Zemmour bij Bolloré

Image

Zakenman Vincent Bolloré heeft duidelijk gekozen om zijn greep op de media volledig ten dienste te stellen van geestesgenoot, de uiterst-rechtse Eric Zemmour. Niet alleen tv-kanalen, radio’s en tijdschriften, ook de uitgeverijen waar hij een hand in heeft. Bij de uitgeverij Plon zag men af van een kritisch boek over Zemmour om Bolloré niet voor het hoofd te stoten.

Bolloré heeft dit jaar in versneld tempo zijn greep in de wereld van media en uitgeverijen uitgebreid. Dat gaat gepaard met grootscheepse zuiveringen, onder meer bij het populaire radiostation Europe 1 en in de diverse tv-zenders waar “journalisten” nu in de wij-vorm spreken als ze het over uiterst-rechts hebben.

Geen garanties

Etienne Girard, redacteur bij het weekblad l’Express, tekende in mei 2020 bij uitgever Robert Laffont een contract voor een biografie over Zemmour, toen vooral bekend voor zijn haatuitzendingen op Bolloré’s CNews. Girard volgde zijn uitgeefster naar Plon, dat eveneens tot de groep Editis behoort, in handen van Bolloré. Het contract werd in november 2020 effectief naar Plon overgedragen.

De auteur vroeg garanties om in alle vrijheid zijn enquête over Zemmour te kunnen doen, en kreeg die. “We zijn hier niet bij Canal+”, zegden ze bij Plon – Canal+ zijnde een zender van Bolloré. Diezelfde maand was er echter een onrustwekkend incident bij Canal+. Thoen, een humorist van de zender, werd brutaal aan de deur gezet omdat hij had deelgenomen aan een sketch waarin de draak werd gestoken met de door migratie geobsedeerde uitzendingen op CNews. Verscheidene journalisten die solidair waren met de ontslagen collega, vlogen ook aan de deur.

Girard werd ongerust, vroeg bevestiging dat zijn boek er komt, maar kreeg die niet. Hij kreeg wel de raad het contract te verbreken, met de vrijheid elders te publiceren. Wat dan ook gebeurde: ‘Le Radicalisé’ bij Le Seuil. Girard had ook gedacht aan Grasset, maar aangezien dat in handen van Bolloré dreigde te vallen, koos hij een uitgeverij die ver van Bolloré staat.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

JDD: Bolloré wint alweer

De Franse zakenman Vincent Bolloré haalt alweer een slag thuis in zijn campagne om de Franse media vol te stouwen met uiterst-rechtse figuren. Na zes weken staking geven de…

Print Friendly, PDF & Email

Niet luisteren? Schieten!

Dit is gewoon misselijk. Een uiterst-rechtse journalist zamelt geld in ten bate van de politieman die Nahel, jongen van 17, koelbloedig doodschoot. In een mum van tijd was la…

Print Friendly, PDF & Email

Wiens Frans brood men eet…

Louis Boyard zal geweten hebben dat men de eigenaar van een Franse tv-zender best niet onder schot neemt op diens eigen zender. Hij deed dat wel, op de zender…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×