INTERNATIONALE POLITIEK

Geel zingt bella ciao, groen niet

Image

Italië viert deze 25 april de ‘Festa della Liberazione’, zijn nationale feestdag. Althans een deel van de Italianen. Want Matteo Salvini, minister van Binnenlandse Zaken en leider van de extreem-rechtse Lega, kondigt zijn afwezigheid aan. Zijn collega vice-premier Luigi Di Maio van M5S (Vijfsterrenbeweging) gaat wel. 25 april, dat is het einde van  het fascisme. Geel (M5S) en groen (Lega) hebben daar een  zeer uiteenlopende kijk op. Groen zingt geen Bella Ciao, het partizanenlied, Vijfsterren wel.
Op 25 april 1945 gaven de partizanen het sein om de laatste resten van de fascistische “Republiek van Saló”  en van de nazi-bezetting op te ruimen. Salvini vindt dat het fascisme door de “Geschiedenis” is veroordeeld en  dus geen gevaar meer vormt. Hij zegt andere actueler katten te geselen te hebben. Hij gaat een  kazerne openen in Corleone, Sicilië, generaties lang bakermat van Cosa Nostra. De ministers van  M5S gaan samen met burgemeester Virginia Raggi van Rome hulde brengen aan een joodse verzetsbrigade. Vijfsterren zegt vast te stellen dat de afwezigen op 25 april, vorige maand wel naar een conferentie in Verona van fundamentalistische christenen gingen. “Middeleeuwers”, aldus minister van Gezondheid Giulia Grillo, M5S.

Verwijten

Dat kleine meningsverschil komt bovenop een reeks, bijna dagelijkse, wrijvingen die worden aangewakkerd door de verkiezingskoorts rond de EU-parlementsverkiezingen van 26 mei. Die zullen ongetwijfeld de krachtsverhoudingen binnen de groengele coalitie bepalen. Salvini zal dan duidelijker weten of hij een  regeringscrisis en vervroegde parlementsverkiezingen kan uitlokken om te kunnen regeren zonder de Vijfsterren, liefst ook zonder Forza Italia van Silvio Berlusconi. Deze laat van zich horen met een pleidooi voor een Europese coalitie van de EVP (waarvan hij deel uitmaakt) met liberalen en  “verlichte soevereinisten”. “Alleen zo kunnen we de uitdaging van communistisch China aan”  (sic).
Groen en geel gooien nu dagelijks verwijten over corruptie en wanbeheer naar elkaar. Burgemeester Raggi heeft een  rapport over de vuilnisophaaldienst doen wijzigen, het zoveelste incident van twijfelachtig bestuur. Ontslag, riep de Lega die nu dwars ligt om extra kredieten aan de hoofdstad toe te kennen. M5S roept luid om het ontslag van staatssecretaris Armando Siri. Die zou van een aannemer 30.000 euro hebben gekregen voor de goedkeuring van een project met windmolens.
De snelle treinverbinding Lyon-Turijn, de relaties met China, de invoering van een flat tax, de begroting voor volgend jaar… De Vijfsterren hebben totnogtoe het vaakst moeten inbinden, de zenuwen staan gespannen. Salvini heeft voorlopig de wind in de zeilen , aldus de peilingen. Nu maar bangelijk 26 mei afwachten. En de “linkse” oppositie, zij kijkt vooral toe.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Poetin neemt deel aan Italiaanse campagne

Als het aan Matteo Salvini ligt, zal de Italiaanse regering na de verwachte zege van uiterst-rechts op 25 september, de sancties tegen Rusland herbekijken. Salvini is de leider van…

Print Friendly, PDF & Email

Berlusconi kandidaat-president

Silvio Berlusconi, de man die inzake trumpisme Donald Trump 20 jaar voor was, droomt ervan president van Italië te worden. Hij was tenslotte ook drie keer premier, alles samen…

Print Friendly, PDF & Email

Italië, vallende Sterren, rechts ontgoocheld

De Italiaanse kiezers, voor zover die zich zondag en maandag verplaatsten, hebben uiterst-rechts en vooral M5S (Vijfsterrenbeweging) geen vreugde gebracht. Centrumlinkse coalities, waarvan M5S soms deel van uitmaakte, doen…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×