De troika – de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF – gebruikte de Griekse financiële crisis als schoktherapie die nodig was om verregaande privatiseringen in dat land te kunnen doorvoeren. In aanbieding staat onder meer de Griekse nationale aardgasdistributeur DEPA. De enige echt geïnteresseerde kandidaat koper is het Russische Gazprom. Het noodlijdende Griekenland moet DEPA absoluut kunnen verkopen wil ze de doelstelling van de privatiseringsinkomsten halen die vastgelegd zijn in het EU-IMF steunpakket.
Inderdaad de Russische energiegigant is bereid zo’n 900 miljoen euro op tafel te leggen, terwijl een consortium M&M Gas van twee Griekse energiespelers Motor Oil en Mytilineos, niet hoger biedt dan 550 miljoen. Een dochter van DEPA, DESFA, wordt apart te koop aangeboden, en hier lijken zich drie kandidaten voor aan te bieden: een Griek-Tsjechisch consortium, de nationale gasmaatschappij van Azerbeidjan SOCAR, en Sintez een kleine Russiche energie-onderneming eigendom van tycoon Leonid Lebedev.
Het is merkwaardig te moeten vaststellen dat – indien deze transactie inderdaad door zou gaan – de resultaten van het beleid van de Europese Commissie in verband met de schuldencrisis volledig haaks staan op haar doelstellingen qua diversificatie in het algemene energiedossier, waarbij de Unie theoretisch op zoek is naar het inperken van de afhankelijkheid van Russisch gas.
Daarom wordt nu in Griekse regeringskringen gevreesd dat de EU de deal nog zou kunnen blokkeren, of zeer scherpe voorwaarden op zou willen leggen aan Gazprom. Het ziet er naar uit dat Gazprom handig gebruik heeft weten te maken van de situatie waarin Athene door de EU gedwongen wordt de privatiseringen door te voeren. Het Griekse privatiseringsagentschap, HRADF, stelt zich alvast bijzonder soepel op tegenover de mogelijke koper en halveerde het garantie-deposito voor deze operatie naar 10% van de verkoopprijs. Bovendien zal HRADF Gazprom compenseren mocht DEPA er niet in slagen om de achterstallige facturen – 180 miljoen euro – bij de Griekse klanten te innen voor eind 2015.
Gazprom mengt zich dus ook duidelijk op het niveau van de gasdistributie in EU-lidstaten, en weet zo als het ware haar positie van leverancier te diviersifiëren.