In het tentenkamp al-Mawasi in Gaza vielen dinsdag meer dan 40 doden. Mensen die uit hun verwoeste woningen daar een onderkomen zochten, in een van de zogenaamde humanitaire zones waar honderdduizenden mensen huizen. Slachtoffers van wat Zeina Kovacs en Gwenaelle Lenoir in Médiapart een “urbicide” noemen, een systematische vernieling van steden om ze voor zeer zeer lang onbewoonbaar te maken. Hier een bewerkte vertaling van Uitpers.
Stofwolken
De verwoestingen door het Israëlische leger in Gaza zijn zo omvangrijk, dat we hier van een urbicide, een dodelijke vernieling van steden, kunnen spreken. De officiële uitleg dat het gaat om Hamas te vernietigen, volstaat niet als uitleg voor de massale en systematische vernieling van alle bouwwerken en infrastructuur.
Op beelden genomen vanuit de lucht zien we bij voorbeeld hoe een gebouw wordt opgeblazen en in een stofwolk verdwijnt: het stadhuis van Rafah. Dergelijke beelden zijn gemeengoed geworden. Massa’s video’s laten zien hoe woonblokken en infrastructuurwerken na door Israëlische soldaten te zijn opgeblazen, in dergelijke stofwolken opgaan.
Daarnaast zijn er natuurlijk de ontelbare bomladingen uit de lucht, de zware raketbeschietingen vanop zee die overheidsgebouwen, watertorens, scholen en zo verder in stof en schroot veranderen.
De cijfers over de vernielingen lopen uit elkaar, het is immers erg moeilijk op het terrein zelf berekeningen te gaan maken. Maar alle getuigenissen en vooral de satellietbeelden tonen hoe verbijsterend omvangrijk de vernielingen zijn. Omvangrijk, gepland.
300.000
Het ‘Beirut Urban Lab’, bij de Amerikaanse universiteit in Beiroet, bracht op 6 juli cijfers in “Tracing the Urbicide in Gaza” . Toen, twee maanden geleden, kwamen ze op 46.8 % van alle gebouwen in Gaza vernield of beschadigd. Dat is zonder weerga sinds 1945.
De Wereldbank publiceert in samenwerking met het onderzoeksbureau Ipsos een maandelijkse schatting van de vernielingen sinds 12 oktober 2023. Niet alleen schade aan gebouwen, ook aan landbouw, patrimonium, bankwezen, scholen, energievoorzieningen, gezondheidszorg. Op 21 juni had die studie het over 64 % van alle gebouwen vernield of beschadigd, dat zijn onder meer rond 300.000 wooneenheden.
Van de water-, ontziltings- en zuiveringsinstallaties is 84 % vernield. Er is volgens Oxfam 4,74 liter water per dag per persoon beschikbaar. Dat is minder dan een derde wat absoluut nodig wordt geacht, aldus Oxfam (Dat is minder dan een keer doortrekken op onze toiletten). Alleen al dat heeft rampzalige gevolgen voor de volksgezondheid.
Volgens het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP) zijn de vernielingen in Gaza zo erg, dat de wederopbouw van openbare diensten ontzettend veel buitenlandse hulp zal vergen, voor een omvang die men sinds 1948 niet meer heeft gekend. Om de bewoning weer op peil te brengen, zullen zeer grote inspanningen nodig zijn om tegen 2040 de bewoning te herstellen. Dat zei UNDP in mei. Sindsdien zijn de vernielingen aan een hels tempo verder gegaan.
Domicide
Experten spreken van ‘urbicide’, een concept uit de jaren 1960, in geval er sprake is van de politieke wil om een stad echt te vernielen. Men gewaagt van domicide als het de bedoeling is ze voor heel lang onbewoonbaar te maken.
De VN-vergslaggever voor behoorlijk wonen, Balakrishnan Rajagopal, had het begin dit jaar al, over ‘domicide’ gezien de omvang van de vernieling van nutsvoorzieningen. Hij vindt dat domicide moet opgenomen worden als een misdaad tegen de mensheid, net zoals de vernieling van Marioepol in Oekraïne.
Urbicide is niet alleen fysieke vernieling vat wat er is, maar omvat ook het onmogelijk maken van de wederopbouw. Dat was al lang het geval vóór 7 oktober.
De urbicide is volgens experts al begonnen vóór 7 oktober 2023, namelijk met de blokkades vanaf 2007. Voor professor Francesco Chiodelli uit Turijn ging het hier om een collectieve straf met de bedoeling het leven zo precair mogelijk te maken voor een bevolking die zich dan maar moest ontdoen van Hamas.
Wat we in Gaza zien, is erger dan wat Rotterdam, Dresden en Tokyo hebben beleefd, aldus Rajagopal aan Médiapart. “Nooit zag ik dergelijke omvang en dergelijke wreedheid. In geen enkel conflict dat ik onderzocht, werden zo massaal bommen gegooid. In andere conflicten worden de doelwitten uitgekozen, in Gaza is alles doelwit. De vernieling moet blijkbaar totaal en onomkeerbaar zijn. Gaza terug naar zero.
Nestje
Het Israëlisch leger ontkent alles en zegt dat Hamas zich nu eenmaal overal nestelt, ook in dichtbevolkte gebieden. Experts antwoorden daarop dat Israël daar nooit bewijzen voor aanbrengt en dat hoe dan ook de massale vernietiging van woningen zonder onderscheid, nooit verantwoord is en in strijd is met het internationaal recht.
Door een woning te vernielen, wist men ook de geschiedenis van die mensen uit. Een woning is als een nest, een oord waar men met familie leeft. Dit is een urbicide van het intieme leven, aldus Chiodelli.
De volledige tekst :