INTERNATIONALE POLITIEK

Gay parlementslid ontvlucht Brazilië

Image

Jean Wyllys, parlementslid voor de linkse PSOL en activist voor LGBT-rechten, heeft aangekondigd dat hij Brazilië ontvlucht uit vrees voor zijn leven; Een vriendin en partijgenote van Wyllys, Marielle Franco, werd in maart vorig jaar vermoord. Sindsdien kreeg Wyllys lijfwachten ter bescherming.
Ook Franco was bedreigd, het zijn dus geen loze dreigemenen. Volgens Wyllys worden sinds Jair Bosonaro aan de macht is, begin dit jaar, dagelijks verscheidene homoseksuele mannen en vrouwen vermoord. Zijn aantreden heeft het geweld in dit land sterk aangezwengeld, aldus Wyllys. Hij zei dat familieleden en vrienden van hem eveneens worden bedreigd en dat er op de “sociale’ media een haatcampagne tegen hem wordt gevoerd.
Bolsonaro staat onder meer bekend voor straffe homofobe uitspraken. Wyllys kwam in het parlement herhaaldelijk in felle botsing met Bolsonaro. Na de bekendmaking van Wyllys dat hij niet in Brazilië bleef, plaatste de president op twitter een duim omhoog. De omgeving van Bosonaro’s zoon is in verband gebracht met de moord op Franco.
Wyllys en Franco behoorden/behoren tot de PSOL, de Partij voor Socialisme en Vrijheid, ontstaan uit linkse fracties binnen de PT, de Arbeiderspartij. De PSOL staat vooral sterk in Rio de Janeiro. Haar kandidaat moest het in de verkiezingen voor burgemeester in oktober 2016 afleggen tegen de evangelist Marcelo Crivella, ook al bekend om zijn uitgesproken homofobie.
Wyllys wordt in het parlement opgevolgd door David Miranda, echtgenoot van een VS-journalist. Miranda is eveneens een GLBT-militant.
.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Bolsonaro in nauwe schoentjes

Hij is niet gearresteerd, in tegenstelling tot enkele van zijn medestanders, maar hij moest wel zijn paspoort inleveren en kreeg verbod om contacten te hebben met zijn volgelingen. Kortom,…

Print Friendly, PDF & Email

Lula en Xi JinPing

De Braziliaanse President Lula da Silva is dan toch op reis vertrokken naar China. Het had twee weken geleden al moeten gebeuren, maar een lichte longontsteking hield dat tegen.…

Print Friendly, PDF & Email

Geen poging tot staatsgreep, geen spontaan protest

Het was wel degelijk schrikken afgelopen zondag in Brazilië. De machtsoverdracht op 1 januari was vlot verlopen, Bolsonaro had het land twee dagen tevoren verlaten. Wat heethoofden stonden weliswaar…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×