Raul Gandhi, leider van de Indiase Congrespartij, kan weer zijn intrek nemen in de bungalow aan Tughlug Lane 12 in New Delhi. Dat volgt op zijn herintrede in de Lok Sabha, de Indiase Kamer van volksvertegenwoordigers. Gandhi was eerder zijn zetel kwijtgeraakt nadat een rechtbank hem in maart had veroordeeld wegens smaad. Daardoor mocht hij meteen geen kandidaat meer zijn bij de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

Gandhi’s veroordeling wegens smaad (hij had gezegd dat het eigenaardig was dat zoveel dieven de naam Modi dragen – Narendra Modi zijnde de Indiase premier), werd door het Hooggerechtshof geschorst – dus nog niet definitief vernietigd. Het Hof oordeelde dat de veroordeling tot twee jaar gevangenis – precies de termijn waardoor Gandhi zijn zetel verloor- niet verantwoord lijkt. Het Hof maande Gandhi wel aan voorzichtiger te zijn in zijn uitspraken.

Alliantie

De oppositiepartijen bestempelden de veroordeling in maart als een politieke zet om Gandhi uit te schakelen bij de verkiezingen van volgend jaar. De Congrespartij heeft samen met 25 andere partijen een alliantie gevormd – INDIA – in een poging de Baratiya Janata Party (BJP) van Modi te verslaan. Die BJP zit momenteel wel stevig in het zadel. Er is de economische groei, de vele infrastructuurwerken en vooral de haatcampagnes tegen de niet-hindoes, in de eerste plaats moslims.

Die campagne leidt bijna dagelijks tot geweld waarvan moslims, christenen en aanhangers van andere religies slachtoffer zijn. Op een trein richting Mumbai schoot vorige week een politieman vier moslims dood terwijl hij riep dat India voor de hindoes is. In de stad Nuh, in deelstaat Haryana (bij Delhi) zijn zes doden gevallen bij een optocht van een extremistische hindoegroep door een moslimwijk. Delegaties van de Congrespartij en van de Communistische Partij die in  Nuh de slachtoffers wilden herdenken, kregen verbod de stad te bezoeken.

Print Friendly, PDF & Email