INTERNATIONALE POLITIEK

Turkije gaat IS (weer) een handje toesteken

Image

IS (Daesh) is verre van uitgeteld in zijn ‘hartland’, Syrië en Irak. Vooral in het oosten van Syrië plegen commando’s van IS aanslagen om te tonen dat IS na de val van Raqqa (oktober 2017) niet definitief is verslagen. IS is vooral actief in zones die in handen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), gedomineerd door de Koerdische YPG.
Het blijven nog altijd de Koerden en hun bondgenoten in de SDF die IS in bedwang houden. Maar het Turks-VS plan voor een zogenaamde “vredeszone” in het noorden van Syrië, is goed nieuws voor IS. Want niemand die zich illusies maakt over het opzet: Turkije wil de Koerdische YPG terugdringen en liefst volledig uitschakelen. Voor de Turkse nationalisten blijven de Koerden immers zowel in eigen land als Syrië de hoofdvijand. We riskeren dus terug te keren naar de tijd dat de Turkse overheid IS op grote schaal faciliteiten gaf, onder meer om via Turkije strijders naar Syrië te sturen.
Dat plan voor die “vredeszone” heeft nu al tot gevolg dat de SDF troepenversterkingen naar het noorden moeten sturen, weg van de zones waar IS actief is. Deze maandag bij voorbeeld bestookten door Turkije gesponsorde milities posities van de YPG in wat deel zou moeten uitmaken van die ”vredeszone”.

Brandstichters

Intussen heeft IS de voorbije maanden onder meer op grote schaal graanoogsten verbrand, aanslagen gepleegd in Raqqa, Mambij, Hassaké en elders. IS zit in het kamp in Al-Hol, waar 70.000 mensen verblijven. In juli wapperde zelfs de vlag van IS boven dat kamp. IS heeft basissen ten zuiden van Deir ez-Zor van waaruit het acties voert. IS rekent op de vijandigheid van Arabische Syriërs tegen de Koerden, vooral omdat de situatie in Raqqa en andere gebieden waar IS de baas was, erg somber is. Koerden verdenken Damascus en de Russen ervan IS te laten betijen om de SDF te verzwakken.

Irak

Ook in het noorden van Irak duikt IS steeds vaker op. In de streek van Kirkoek werden 20.000 hectare graan in brand gestoken. In de regio Ninive pleegden IS-commando’s talrijke aanslagen.
Volgens het Pentagon zijn in Syrië en Irak nog tussen 14.000 en 18.000 IS-militanten actief. Bagdad noemt dat “zwaar overdreven”. Het gaat alleen nog om kleine groepen van hoogstens enkele tientallen elementen die opereren in commando’s van drie tot vijf man, aldus de Iraakse generaal Yahya Rasool.
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Niemandsland. Een reis door de Syriëregio

Willem Staes (°1990) werkt voor de ngo 11.11.11 en reist geregeld naar Turkije, Libanon, Syrië, Jordanië en Palestina. Hij heeft zowel hier als ginds een heel netwerk en is…

Print Friendly, PDF & Email

Politieraid tegen Koerdische zenders

Een reactie na inval in Denderleeuw Wil men in West-Europa de Koerdische democratische stem definitief de mond snoeren? Is er ooit enig bewijs geleverd van gevaar voor terroristische activiteiten…

Print Friendly, PDF & Email

Israël provoceert een confrontatie met Iran

Bij de recente Israëlische aanval op een gebouw van het Iraans consulaat in Damascus, kwamen minstens zeven mensen om. Onder de slachtoffers bevinden zich twee hoge officieren van de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×