INTERNATIONALE POLITIEK

G20 zonder WE20

Image

Op 9 en 10 september komt in New Delhi, India, de G20 samen, dit zijn de G7 met een aantal groeilanden van het Zuiden.

Gewoontegetrouw vindt daarnaast ook een bijeenkomst van sociale bewegingen plaats, omdat zo’n topvergadering altijd het resultaat is van al het werk dat tijdens het voorzitterschap van een land – dit jaar India – werd verricht door thematische ministervergaderingen, werkgroepen en sociale bewegingen.

Van 18 tot 20 augustus werd daarom een vergadering georganiseerd van sociale bewegingen. Premier Narendra Modi houdt daar niet zo van en daarom was de internationale participatie al zeer erg beperkt. Maar drie dagen lang kwam een coalitie van zo’n 70 volksbewegingen met daarbij ook vakbonden samen in de lokalen van de Congrespartij.

Publieke ruimte kregen de bewegingen niet, vandaar dat ze in partijlokalen samen kwamen met meer dan vijfhonderd mensen.

Vanaf dag twee trad de politie echter op met de mededeling dat er geen toestemming gegeven was voor de bijeenkomst. Maar wie in particuliere lokalen vergadert, hoeft zo’n toestemming natuurlijk niet. Toch werd zo’n tweehonderd mensen de toegang geweigerd.

Op dag drie werd de bijeenkomst onmogelijk gemaakt. De toegang werd volledig afgesloten. Dat is democratie in het India van vandaag.

De bewegingen wijzen er in een verklaring op dat het dringend tijd wordt om op G20 vergaderingen ook aandacht te hebben voor de behoeften van mensen, voor onderwijs, gezondheidszorg, sociale bescherming. Ook landbouw en voedselveiligheid stond op de agenda van de bewegingen, net zoals het recht op informatie in een digitale cultuur, klimaatverandering en biologische diversiteit, mensenrechten, vooral van Dalits en Adivasis, fascisme en ongelijkheid.

Deze verklaring zal nu toch als input naar de G20 worden gezonden. Het is echter duidelijk dat Modi en de zijnen het mooie beeld van ‘Shining India’ niet willen laten vervuilen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Modi neemt geen risico’s

India, de gefnuikte democratie De omvangrijkste stembusgang ter wereld komt er aan, in mei gaan de Indiase kiezers naar de stembus. Premier Narendra Modi lanceerde met de inwijding van…

Print Friendly, PDF & Email

Opsteker voor Modi

Bij verkiezingen in vijf Indiase deelstaten, wint de Bharatiya Janara Party (BJP) van premier Narendra Modi in drie staten van de “Hindi-belt” (waar Hindi wordt gesproken). noordelijke. Daaronder Rajasthan…

Print Friendly, PDF & Email

Myanmar en ASEAN: tijd staat niet aan kant van democratie

Gedurende 10 dagen in november zal er veel diplomatieke aandacht gaan naar drie grote diplomatieke bijeenkomsten in Zuidoost-Azië. Van 15 tot 16 november komen de leiders van de 20…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×