G20 welkom in Bharat (vroeger India)

Op de uitnodigingen voor het diner dat de Indiase president Droupadi Murmu aanbiedt ter gelegenheid van de G20 in New Delhi, kondigt de gastvrouw zich aan als president van Bharat. Bharat, zoals in de Bharatiya Janata Party (BJP), de regerende hindoenationalistische partij van premier Narendra Modi. Bharat, een oud Sanskriet woord dat volgens de BJP een breuk moet brengen met de koloniale benaming India – zowel India als Bharat zijn de officiële benamingen van de Unie. De keuze voor Bharat moet tegelijk het hindoekarakter van Bharat beklemtonen.

Modi verwelkomt dit weekeinde grote leiders als VS-president Joe Biden en de Franse president Emanuel Macron. Bij die gelegenheid wordt de wereld er nu aan herinnerd dat het volkrijkste land ter wereld twee namen heeft, India én Bharat. Volgens historici is Bharat in zeer oude teksten terug te vinden. Vooral in het Hindi, dat vooral in een groot deel van het noorden wordt gesproken, is de term redelijk ingeburgerd.

De extremistische vleugel van de BJP dringt al een tijdje sterk aan op het gebruik van Bharat. Volgens de hindoenationalisten is de term India ingevoerd door het Britse kolonialisme en is het een symbool van slavernij.

INDIA

Oppositiepartijen zien daar meer achter. Die partijen vormden met het oog op de verkiezingen volgend jaar een alliantie genaamd INDIA – Indian National Developmental Inclusive Alliance. Gaan de regerende nationalisten de naam van het land uiteindelijk gewoon in BJP veranderen indien wij als Bharat naar de kiezer zouden trekken, aldus Arvind Kejriwal, de premier van de deelstaat Delhi en leider van een oppositiepartij.

De BJP heeft al heel wat plaatsnamen doe veranderen om zo de herinnering aan de Moghol-periode, met een moslimdynastie , uit te vegen. Volgens meldingen op ‘sociale media’ zou ze het parlement willen voorstellen alleen nog de benaming Bharat te behouden.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 20 times, 1 visit(s) today
Over Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Zie ook

×