INTERNATIONALE POLITIEK

G20 welkom in Bharat (vroeger India)

Image

Op de uitnodigingen voor het diner dat de Indiase president Droupadi Murmu aanbiedt ter gelegenheid van de G20 in New Delhi, kondigt de gastvrouw zich aan als president van Bharat. Bharat, zoals in de Bharatiya Janata Party (BJP), de regerende hindoenationalistische partij van premier Narendra Modi. Bharat, een oud Sanskriet woord dat volgens de BJP een breuk moet brengen met de koloniale benaming India – zowel India als Bharat zijn de officiële benamingen van de Unie. De keuze voor Bharat moet tegelijk het hindoekarakter van Bharat beklemtonen.

Modi verwelkomt dit weekeinde grote leiders als VS-president Joe Biden en de Franse president Emanuel Macron. Bij die gelegenheid wordt de wereld er nu aan herinnerd dat het volkrijkste land ter wereld twee namen heeft, India én Bharat. Volgens historici is Bharat in zeer oude teksten terug te vinden. Vooral in het Hindi, dat vooral in een groot deel van het noorden wordt gesproken, is de term redelijk ingeburgerd.

De extremistische vleugel van de BJP dringt al een tijdje sterk aan op het gebruik van Bharat. Volgens de hindoenationalisten is de term India ingevoerd door het Britse kolonialisme en is het een symbool van slavernij.

INDIA

Oppositiepartijen zien daar meer achter. Die partijen vormden met het oog op de verkiezingen volgend jaar een alliantie genaamd INDIA – Indian National Developmental Inclusive Alliance. Gaan de regerende nationalisten de naam van het land uiteindelijk gewoon in BJP veranderen indien wij als Bharat naar de kiezer zouden trekken, aldus Arvind Kejriwal, de premier van de deelstaat Delhi en leider van een oppositiepartij.

De BJP heeft al heel wat plaatsnamen doe veranderen om zo de herinnering aan de Moghol-periode, met een moslimdynastie , uit te vegen. Volgens meldingen op ‘sociale media’ zou ze het parlement willen voorstellen alleen nog de benaming Bharat te behouden.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Modi haalt slag niet thuis

De herziening van de grondwet van India is niet voor morgen. Premier Narendra Modi en zijn uiterst-rechtse Bharatiya Janata Party (BJP) grijpen in de verkiezingen naast de daarvoor vereiste…

Print Friendly, PDF & Email

Modi werpt ‘omvolking’ in de kiesstrijd

De Indiase verkiezingen zijn over halverwege en draaien meer dan ooit rond één thema: premier Narendra Modi. Alsof het om een referendum gaat over zijn tien jaar regeerbeleid. Of…

Print Friendly, PDF & Email

India als “illiberale democratie”

In India wordt deze en komende weken gestemd, de omvangrijkste, inzake deelnemers, parlementsverkiezingen van de wereld. Narendra Modi, al tien jaar premier, rekent er vast op dat hij nu…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×