G20, de winnaar is: Modi

Top als verkiezingsstunt

India (Bharat) hing al dagenlang vol met reuzefoto’s van Narendra Modi, premier en gastheer van de G20. Modi gebruikte de aanloop naar die ‘top’ om zijn populariteit verder op te peppen met het oog op de parlementsverkiezingen binnen minder dan een jaar. Dat de Chinese president Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin verstek gaven, zette geen domper op Modi’s vreugde. Operatie G20 is geslaagd. De rgegering Modi had er wel 120 miljoen dollar voor over – niet uit de partijkas, maar uit de staatskas.

De leegheid

Dat is zowat het meest tastbare resultaat van die halve top. Want de slotverklaring blinkt vooral uit door een lang uitgesmeerde leegheid; want over alle prangende problemen beperkt die G20 zich tot holle formules. Zelfs over de opwarming van de aarde wordt rond de hete brij gezwamd. Ja, er moet veel meer hernieuwbare energie komen… Deelnemers als Saoedi-Arabië wilden niet horen van een banvloek tegen fossiele brandstoffen, vandaar het “compromis”. Dat belooft voor de komende COP28 in Dubai over drie maanden.

Ook die leegheid van de verklaring schrijft Modi op zijn actief, want tenslotte is er toch een consensus, 20 groten dankzij hem op één lijn. Wat een groot staatsman is hij niet, van het allerhoogste wereldniveau. De media van India (Bharat) staan vol lof over dat grote leiderschap. Modi was eerder ook al een vedette van de Brics-top en van de Shanghai-groep, waar hij telkens in China’s gezelschap zit. Om dat te balanceren, maakt India ook deel uit van de anti-Chinese Quad (met de VS, Japan en Australië).

Dat is het imago dat hij wou bereiken met het oog op de verkiezingen van 2024; het is trouwens daarom dat hij zijn beurt als gastheer in 2022 oversloeg en overdroeg aan Indonesië. Zelfs de datum van de G20 top stond dus in het teken van die verkiezingen. Joe Biden en co als electorale agenten van een leider die van in de min-of-meer lekenstaat India (Bharat) een autoritair religieus bewind vestigt. Met de hulp van G20.

Is dat dan het nut van die G20? 20 omdat die G met 7 uitsluitend uit groten van één kamp bestaat? Maar zelfs binnen die G7 is het geen koek en ei, VS-president Joe Biden en toenmalig VK-premier Boris Johnson staken gastheer Emmanuel Macron in de marge van een G7 (Biarritz, augustus 2019) een dolk in de rug met hun Aukus en de sabotage van een Frans duikbotencontract met Australië. Macron had toen Modi in de marge van die top uitgenodigd, Bharat (India) is een goede klant van de Franse wapen- en vliegtuigindustrie.

VN

Vaststellen dat de verhoudingen in de wereld snel verschuiven, dat stellen we ook wel vast zonder G20. Vooral, wat is dan nog het nut van de Verenigde Naties, waarom zoveel barakken daarnaast? De VS en Israël hebben inderdaad heel hard gewerkt om de VN zo veel mogelijk uit te hollen – met succes. De VN zijn een lachertje geworden, zonder veel efficiëntie, al zijn sommige VN-instellingen onmisbaar geworden.

Waarom niet proberen die VN sterker te maken in plaats van allerlei nieuwe G’s en dergelijke uit de grond te stampen. Het gaat echter de andere kant op, de komende Algemene Vergadering illustreert dat, zowat alle grote kopstukken sturen hun kat. Tot jolijt van Washington en Jeruzalem die deze Algemene Vergadering haten omdat ze ook een stem geeft aan de Palestijnen. Van wie er op G7 en G20 helemaal geen sprake is.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 53 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook