9 September 2020

FYR wordt Noord-Macedonië

Het Griekse parlement heeft met 153 voor en 143 tegen de naamsverandeirng van het noordelijke buurland goedgekeurd. Athene had zich altijd verzet tegen toetreding van de FYR Macedonië – Former Yugoslav Republic, de ‘Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië – tot de EU omdat die naam bij veel Grieken zo gevoelig ligt. Die beschouwen de naam als exclusief Grieks.
Griekenland heeft al jaren enorme massabetogingen gehad achter leuzen als “Alexander de Grote sprak Grieks met Aristoteles” en dergelijke meer. De Griekse premier Alexis Trsipras en zijn Macedonische collega Zoran Zajev hadden vorig jaar ondanks fel intern verzet een compromisnaam gevonden: Noord-Macedonië.
Zajev kreeg dat goedgekeurd in zijn parlement, Tsipras had het moeilijker. De kleine nationalistische coalitiegenoot ‘Onafhankelijke Grieken” verliet officieel de coalitie, maar zijn ministers volgden niet. Volgens peilingen zou 60 % van de Grieken tegen de nieuwe Macedonische benaming zijn. De rechtse Nea Demokratia en andere rechts-nationalistische groepen zullen dat thema waarschijnlijk bespelen tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingen. Die hebben ten laatste in oktober plaats.
Met de naamsverandering valt het Griekse verzet tegen de toetreding van het buurland tot de EU –en de Navo –weg. Skopje kan nu verdere stappen zetten, al is een groot deel van de bevolking daar niet mee opgezet.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 25 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×