INTERNATIONALE POLITIEK

Frontex spant samen met piraten

Image

In de zorg om ongewenst volk buiten te houden, werkt EU-grensbewaker Frontex samen met Tareq Bin Zayed (TBZ. Dat is een Libische militie die o.m. volgens Amnesty International schuldig is aan zware schendingen van mensenrechten. Er wordt bij voorbeeld gesignaleerd waar migranten op zee varen, zodat TBZ ze kan oppikken en naar Libië voeren. Wat volgens het onderzoek van een journalistenploeg vaak gewelddadig gebeurt.

De EU die samenspant met een militie die zelf banden heeft met de Russische huurlingenmilitie Wagner, waarom zou ons dat verwonderen. Eerder dit jaar sloot de EU een officiële overeenkomst met Tunesië om migranten tegen te houden. Op een moment dat de Tunesische president Kais Saied een heftige racistische campagne voerde tegen zwarte Afrikanen.

Een ploeg van onder meer Al Jazeera, Der Spiegel en Le Monde volgde maandenlang het reilen en zeilen van TBZ. Ze kwamen erop uit dat EU-lidstaat Malta daar een rol in speelt. Zo was er een geval waarbij een Maltese luchtmachtpiloot de precieze ligging van een boot doorgaf aan TBZ. Opgepakte vluchtelingen vertelden dat minstens een van hen werd doodgeschoten, terwijl de anderen zwaar werden mishandeld. TBZ deed hen ook losgeld betalen om vrij te komen; wie niet kon betalen, moest werken om de som af te betalen.

Wat die militie TBZ in afspraak met de EU doet, schendt het internationaal recht, aldus experts. Vluchtelingen mogen niet naar een onveilig land, wat Libië is, worden teruggestuurd; het risico dat ze daar mishandeld of tot slavernij worden gedwongen, is zeer reëel.

Haftar

Experts hebben het over TBZ als een groep die schuldig is aan kidnapping en piraterij. In één geval deed een vaartuig in Maltese wateren een oproep voor hulp. Malta gaf niet thuis, twee vrachtschepen in de buurt bleven op koers, het was een vaartuig van TBZ dat de opvarenden oppikte. Een schip dat uit Libanon was vertrokken met vooral Syriërs, werd doodgewoon in de buurt van Malta gekaapt.

Vorig jaar bracht Amnesty International een rapport uit over de talrijke misdrijven van TBZ. De militie zou worden geleid door Saddam Haftar, de zoon van Khalifa Haftar die de baas speelt over het oosten van Libië. Hij wordt daarbij o.m. gesteund door de Wagner-militie. Volgens de onderzoekers is Frontex op de hoogte van deze prakrijken van TBZ, maar dat deert de samenwerking niet.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Dictatoriale draai in Tunesië

Repressie zoals ten tijde van Ben Ali plus een flinke scheut racisme, dat is het Tunesië van president Kaïs Saïed anno 2024. Burgeractivisten die kritiek spuien, worden opgesloten. Vooral…

Print Friendly, PDF & Email

EU is met Tunesië-deal niet aan proefstuk

Ik zeg het onomwonden, ik beschouw de EU als een maffieuse organisatie, zeker waar het vluchtelingen betreft. De EU is zelfs erger. Want een Maffia-organisatie doet zich niet beter…

Print Friendly, PDF & Email

Vluchtelingenbeleid EU houdt koers

Soms heb je de indruk dat het migratie- en vluchtelingenbeleid van de Europese Unie in een totale impasse is beland. De lidstaten raken het maar niet eens over de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×