Netwerk Vlaanderen reageert op lancering tariefsimulator
Bankklanten willen ook informatie over duurzaamheid van hun bank
Freya Van den Bossche lanceerde de tariefsimulator over de kosten van bankrekeningen en de daaraan gekoppelde dienstverlening. Hiermee kan je als klant berekenen welke bank, op basis van de kosten die ze aanrekent, het best bij je past. De minister benadrukte dat de keuze voor een bank ook bepaald kan worden door elementen zoals de nabijheid van de bank of het aantal kantoren. Spijtig genoeg besteedt de minister van duurzame ontwikkeling geen aandacht aan informatie over de mate waarin de banken rekening houden met mens en milieu.
Een gemiste kans
Van den Bossche vertrekt hierbij vanuit een eenzijdig beeld van de klant. De klanten van banken zijn immers steeds meer actieve consumenten, die hun keuzes laten afhangen van méér dan financiële overwegingen alleen. Dit blijkt onder meer uit de stijgende interesse voor ethisch sparen en beleggen en de recente publieke verontwaardiging over de investeringen door banken in de wapenindustrie. De klanten willen een gefundeerde keuze maken op basis van hun financiële mogelijkheden én hun principes.
Mijn geld. Goed geweten?
Onlangs lanceerde Netwerk Vlaanderen, samen met Vrede, Voor Moeder Aarde en Forum voor Vredesactie, een onderzoeksrapport over de investeringen door 5 grootbanken in bedrijven die controversiële wapens produceren. De verontwaardiging over deze investeringen toont aan dat klanten bekommerd zijn over de bestemming van hun spaar- en beleggingsgeld. Met de gebrekkige informatie die de bank nu geeft, kan de klant echter onmogelijk uitsluiten of zijn of haar geld wordt gebruikt om deze wapens mee te financieren. Bovendien is er in de gelanceerde databank geen link naar informatie over de alternatieve spaar- en beleggingsformules.
Netwerk Vlaanderen vzw wijst de bankwereld op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en pleit voor transparantie in de investeringspolitiek van banken. Verscheidene politici en topmensen uit de bankwereld blijken niet ongevoelig voor de kritiek op controversiële investeringen en willen informatie over het sociale en ecologische beleid van de banken. Het ministerie van duurzame ontwikkeling zou in deze een voortrekkersrol moeten spelen. Een eerste stap hierin is het informeren van de klanten over het beleid van de grootste financiële spelers en over het aanbod van ethische financiële producten.
Meer informatie:
Inez Louwagie
Netwerk Vlaanderen vzw
Tel: 02/201.07.70
Gsm: 0498/68.29.4020
www.netwerk-vlaanderen.be
(Uitpers, nr. 55, 5de jg., juli-augustus 2004)