Fraude in Iran ?

Is Ahmadinejad herkozen door massale verkiezingsfraude? Dat er hier en daar meer uitgebrachte stemmen dan ingeschreven kiezers waren, geeft al wel een aan wijzing in die richting. Een fundamentalist als Ahmadinejad zal daar wel zijn hand niet voor omkeren. Protesten daartegen zijn geïnspireerd door perfide westerse kringen…. Daarmee is de kous af.

Nu, sommige westerse kringen maken het Ahmadinejad en de zijnen wel gemakkelijk. In de Verenigde Staten verweten Republikeinse politici president Barack Obama dat hij die fraude in Iran veel te laks aanklaagt, hij zou te toegeeflijk zijn voor het “Iraans regime”.

Die Republikeinse kringen hebben anders wel redenen om zich deemoedig op de borst te kloppen. Hun vroeger idool George W. Bush werd eind 2000 verkozen verklaard na een waanzinnige vertoning in de staat Florida waar de kiesverrichtingen zelfs alleszins niet het etiket democratisch verdienden. Bush raakte alleen maar gekozen door het negeren van massa’s stemmen (van vooral zwarte kiezers) en met hulp van zijn vrienden in het Hooggerechtshof. In gewone termen: hij werd verkozen via fraude.

Ook in 2004 waren er zware twijfels aan het normaal verloop van de verkiezingen in enkele staten, waaronder de doorslaggevende staat Ohio. In diverse Amerikaanse staten zit een onfrisse geur aan de verkiezingsprocedures, onder meer is het in veel staten nogal eenvoudig om niet-blanke kiezers hun stemrecht te ontzeggen.

In de Verenigde Staten is een christelijke fundamentalist dus acht jaar president geweest ten gevolge van fraude. Een man die net als Ahmadinejad zweert bij creationisme en de evolutieleer van Darwin des duivels vindt. Het obscurantisme van Ahmadinejad en van Bush is alleszins niet vies van verkiezingsfraude.

(Uitpers, nr. 111, 10de jg., juli-augustus 2009)

Deel dit artikel

Visited 126 Times, 1 Visit today

Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.