INTERNATIONALE POLITIEK

Franse jacht op “aanmoedigers terreur”

Image

In verscheidene westerse landen neemt de repressie tegen pro-Palestijnse acties, kafkaïaanse vormen aan. In Duitsland onder meer, in de VS waar de (talrijke) pro-Palestijnse joodse actievoerders te horen krijgen dat ze antisemieten zijn. En in Frankrijk waar dinsdag twee kopstukken van La France insoumise (LFI) door de ‘brigade criminelle’ werden verhoord op de verdenking van verdediging van terrorisme.

Mathilde Panot, voorzitster van de fractie LFI in de Assemblée Nationale, werd verhoord over haar verklaring op 7 oktober 2023 na de moordaanslagen van Hamas in Israël. Ze wordt er door een joodse organisatie van beschuldigd het terrorisme aan te moedigen door in haar verklaring het woord “terrorisme” niet te gebruiken, ze heeft het over ‘oorlogsmisdaden’. Men verwijt Panot dus een term te verdedigen die ze niet heeft gebruikt.

Rima Hassan, juriste van Palestijnse origine die kandidate is op de lijst van LFI voor de Europarlementsverkiezingen, is verhoord omdat ze in een interview van drie uur op een kanaal van YouTube, ‘juist’ antwoordde op de vraag of de acties van Hamas ‘legitiem’ waren.

Ook tegen Jean-Luc Mélenchon, kopstuk van LFI, loopt een klacht ingediend door de minister van Hoger Onderwijs Sylvie Retailleau omdat hij de leider van de universiteit van Rijsel vergeleek met Adolf Eichmann. Hij deed dat nadat een meeting voor Palestina aan de universiteit was verboden. Nadien verbood de prefect van het departement een meeting op een andere plaats. Talrijke Franse media maken er een sport van Mélenchon te beschuldigen van antisemitisme, ook al kunnen ze daar niet één concreet feit voor aanbrengen.

Intimidatie

Mathilde Panot en Rima Hassan gaan ervan uit dat die klachten tegen hen worden geseponeerd. Maar nog vóór de verkiezingen? En het feit dat hier de wetten op terreurbestrijding worden bovengehaald om pro-Palestijnse activisten te intimideren, zegt veel over de manier waarop de regering dat protest wil onderdrukken.

Manuel Bompard, de “luitenant” van Mélenchon, voer fel uit in de Assemblée. Hij had het over een land (Frankrijk) waar een syndicalist een jaar gevangenis krijgt voor het uitdelen van een pro-Palestijns pamflet. Dat in een land waar diverse tv-zenders dagelijks ongestraft racistische haat spuien. Zowel de magistraten als de prefecten van de departementen hebben van Justitie opdracht gekregen de grootste prioriteit te geven aan de repressie van antisemitisme.

De vakbond CGT schaart zich achter het protest tegen deze vorm van onderdrukking. Volgens de CGT lopen er tegen een duizendtal syndicalisten procedures in verband met acties voor de Palestijnen. “Er is een ondraaglijk pervers klimaat waarin al wie voor vrede ijvert, wordt vervolgd, terwijl de oorlogsvrienden in de regering zitten”, aldus Céline Verzeletti, nummer één van de CGT.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Vele Joden willen geen joodse staat

Nogal wat mensen denken dat alle Joden voor de oprichting van een eigen Joodse staat gewonnen zijn. Niets is minder waar. Vele Joden zijn om uiteenlopende redenen tegen de…

Print Friendly, PDF & Email

Antisemitisme, j’accuse

Hoe men critici van Israëls terreur de mond tracht te snoeren Is de wereld in de greep van een mondiale zaak Dreyfus? Velen voelen zich alvast geroepen om te…

Print Friendly, PDF & Email

Over antisemitisme en zionisme

Antisemitisme: hoe het wel en niet gedefinieerd moet worden en waarom we zowel antisemitisme als zionisme moeten bestrijden In verscheidene landen zijn mensen opgepakt wegens antisemitisme omdat ze Israël…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×