INTERNATIONALE POLITIEK

Franse “haatzender” op 1

De Franse nieuwszender CNews haalde maandag 3 mei meer kijkers dan concurrent en koploper, totnogtoe, BFM-TV. Deze zender van de reactionaire zakenman Vincent Bolloré staat darmee als zender met herhalende nieuwsuitzendingen, nummer 1 in Frankrijk. De vedette van CNews, Eric Zemmour, boeit nu dagelijks met zijn ‘Face à l’info’ rond 900.000 kijkers.

Haatzender is een te sterke uitdrukking voor het geheel van CNews, vaak wordt gesproken over een “populistische zender” die inspeelt op emoties en voor spektakel zorgt. Maar de blikvanger, Zemmour, is al enkele keren veroordeeld voor aansporing tot racistische haat. Volgens Médiapart hebben nu verscheidene vrouwen hem ook aangeklaagd voor seksuele aanranding.

Macronie

Niettemin drummen ministers en verantwoordelijken van LRM, de partij van president Emmanuel Macron, om bij Zemmour te worden uitgenodigd. Brigitte Macron, echtgenote van de president, duikt ook af en toe op in de uitzendingen van CNews. In de Macronie denkt men, vreest men ook, dat CNews een grote rol zal spelen in de aanloop tot de presidentsverkiezingen over een jaar.

Naast Zemmour werken ook diverse andere uiterst-rechtse figuren aan de zender mee. Jean-Claude Dassier zit in de leiding van het uiterst-rechtse blad ‘Valeurs Actuelles’ waarin onlangs de oproep van een grote groep gepensioneerde militairen tot ‘patriotisch verzet’ verscheen. Verder ook Jean Messiah die in het bestuur van het uiterst-rechtse Rassemblement National (RN) zat.

Bij een andere nieuwszender, LCI, verlaat nieuwslezer Philippe Ballard na 27 jaar dienst de redactie om bij de komende verkiezingen kandidaat te zijn op een lijst van het RN.

Zie: https://www.uitpers.be/uiterst-rechtse-miljardair-aan-zet-in-franse-mediaslag/

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

JDD: Bolloré wint alweer

De Franse zakenman Vincent Bolloré haalt alweer een slag thuis in zijn campagne om de Franse media vol te stouwen met uiterst-rechtse figuren. Na zes weken staking geven de…

Print Friendly, PDF & Email

Wiens Frans brood men eet…

Louis Boyard zal geweten hebben dat men de eigenaar van een Franse tv-zender best niet onder schot neemt op diens eigen zender. Hij deed dat wel, op de zender…

Print Friendly, PDF & Email

Le Pen, Zemmour en hun kiespubliek

Op de Franse verkiezingskaart zien we duidelijke zwarte plekken waar uiterst-rechts zijn stemmen haalt: het noorden, noordoosten en zuidoosten zijn erg donker. Daar haalt Marine Le Pen, Rassemblement National…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×