‘Hebben gigantische digitale platformen als Amazon, Uber, Airbnb of Deliveroo een positieve impact op de wereld van de arbeid? Dragen ze eerlijk bij aan ons belastingsysteem? Respecteren ze onze ecologische systeem? Nee, drie keer nee. Moeten we ons daar bij neerleggen? Neen’
Dat zeggen en schrijven een aantal Franse coöperatieve organisaties die samen een alternatief platform in de markt willen zetten met heel andere principes dan de Amazons, de Ubers en co van deze kapitalistische wereld hanteren. Op www. mediapart.fr van 1 december 2020 lanceert Bastien Sibille in hun naam een oproep die via deze vertaling ook de taalgrens over gaat en hopelijk navolging zal krijgen. Van onderuit is er nog veel plaats en veel onontgonnen mogelijkheden.
Zij schrijven: ‘Andere vormen van digitale platforms zijn mogelijk. We kunnen platforms bouwen die gewoon, zoals iedereen, belasting betalen op de waarde die zij produceren, die werken via lokale overheden en gebruikers betrekken bij hun activiteiten, die op een respectvolle omspringen met de mannen en vrouwen die met hen werken, die ecosystemen beschermen door niet te aandringen op economische overproductie…
Veel van deze platforms bestaan al, meestal in coöperatieve vorm. Zij verwijzen naar Franse voorbeelden als CoopCircuits dat alleen korte keten-producten aanbiedt, naar CoopCycle dat voor de logistiek instaat voor leveringen per fiets, maar ook naar Fairbnb.coop dat op een eerlijke manier huisvesting aanbiedt, naar Label Emmaus dat goederen recycleert en Mobicoop en Railcoop die formules aanbieden om ons op een duurzame manier te verplaatsen.
Om deze alternatieve keten compleet te maken, brengen Commown en TeleCoop digitale producten en telefoonsystemen op de markt en levert Enercoop de duurzame energie die nodig is om servers en terminals te draaien.
Zijn we klaar om uit de omknelling van digitale monopolies te breken? Zijn we klaar om deze platforms te ondersteunen bij hun stappen naar schaalvergroting en naar het uitbouwen van de langverwachte alternatieven voor de Amazons en Ubers van deze wereld?
Het is het aan iedereen om zijn/haar verantwoordelijkheid te nemen. Lokale overheden zijn van cruciaal belang om dat proces in de eigen omgeving te ondersteunen. Ook de staat moet haar rol spelen door zich krachtig te verzetten tegen die monopoliepositie van grote platforms en door een gunstig juridisch kader te bieden voor coöperatieve platforms. Coöperatieve banken kunnen niet alleen helpen door via leningen financieel bij te springen, maar ook door die initiatieven onder de aandacht te brengen van hun leden-aandeelhouders. Door die enorme platforms massaal te verlaten om coöperatieve platforms te krijgen, krijgen gebruikers de macht om een verschil te maken. Deze coöperatieve platformen zijn de kleine boten die de confrontatie aangaan geconfronteerd met de kolossale schepen van de grote platformen. Steun ons!’
Ondertekenaars:
Bérengère Batiot, Hoofd van de ontwikkelings- en communicatieafdeling van CoopCircuits
Emmanuele dal Carlo, mede-oprichter en voorzitter van Fairbnb.coop
Eric Laclaverie, Vice President van CoopCycle
Adrien Montagut, mede-oprichter van Commown
Julien Noé, oprichter van Enercoop
Pierre Paquot, mede-oprichter van TeleCoop
Maud Sarda, mede-oprichter en directeur van Label Emmaus
Bastien Sibille, mede-oprichter en voorzitter van Mobicoop