Op de eilanden Martinique en Guadeloupe kookt de woede over het gifschandaal dat bijna de ganse bevolking trof, over. Inwoners van deze Franse overzeese departementen trekken de jongste dagen massaal de straat op om te protesteren tegen de verdacht trage gang van zaken van het Franse gerecht waardoor verjaring erg waarschijnlijk wordt. Zodat de schuldigen aan het de vergiftiging door het insecticide chloordecon (chlordécone) vrijuit zouden gaan.

Deze affaire sleept al vele jaren aan. Aanslepen is dan nog een eufemisme, want pas 15 jaar nadat slachtoffers klacht indienden, heeft een gerechtshof voor de eerste keer de burgerlijke partijen aan het woord gelaten.

Kankerverwekkend

De grootste beschuldigde is de Franse Staat. De Wereldgezondheidsorganisatie had in 1979 chloordecon op de lijst geplaatst van producten die kankerverwekkend kunnen zijn. Desondanks liet Parijs tot 1990 toe dat chloordecon op de Franse Antillen in de landbouw werd gebruikt en op de bananenplantages tot 1993. De sterke aanwezigheid van dat product wordt in verband gebracht met het hoge aantal kankergevallen, vooral van prostaatkanker.

90 % van de bevolking heeft ermee te maken. Het chloordeon heeft de grond zwaar aangetast; 20.000 tot 30.000 hectare is zwaar vergiftigd, ook de waterlopen en het maritiem milieu zijn erg bezoedeld.

Parlementaire onderzoekscommissies leidden in 2019 tot een 4e plan om daar iets aan te doen. Maar de voorziene middelen zijn volgens alle betrokkenen op Martinique en Guadeloupe volstrekt ontoereikend. Er is voorlopig 92 miljoen euro voorzien voor de periode tot 2027, maar allen al het testen van de grond kost 30 miljoen.

De inwoners klagen erover dat men zeer vaag is over de aanwezigheid van chloordecon in de voeding. Ze hebben de indruk dat Parijs vindt dat de Franse Antilanen maar met chloordecon moeten leren leven.