INTERNATIONALE POLITIEK

Franse aandeelhouders in de wolken

Image

Terwijl zeer veel Fransen het met de dag moeilijker hebben om rekeningen te betalen, glunderen de aandeelhouders van de bij de beurs CAC 40 genoteerde bedrijven. 38 van die 40 ondernemingen, maakten samen 152 miljard euro winst, een record. En die wordt grotendeels aan de aandeelhouders uitbetaald.

Crisisjaar 2022 legde die multinationale bedrijven, want dat zijn ze, dus geen windeieren. Op twee na (Renault en Vivendi) deden ze uitstekende zaken, lag hun winst vorig jaar hoger dan in het recordjaar daarvoor, 2021.

Logisch dat luxebedrijven als LVHM gouden zaken doen. LVHM is bij de grootverdieners: 14,1 miljard winst op een omzet van 79,2 miljard euro. Banken en verzekeringen: Axa 6,7 miljard, BNP Paribas 10,2, Crédit Agricole 8,1. Natuurlijk TotalEnergies dat eruit springt met 19,5 miljard, + 19,5%. Engie 5,2 miljard, + 79 %.

Rijkste nog rijker

Het is een resultaat zonder voorgaande. Een duidelijke illustratie wie er baat heeft bij deze crisis: enorme winsten voor degenen die al zeer veel hebben, ernstige verliezen voor degenen die weinig hebben. Die winstcijfers zullen de vakbonden en de miljoenen die met hen op straat komen, allicht niet ontgaan.

Want die in het oog springende winstcijfers contrasteren nogal met de miljoenen Fransen die op straat komen tegen het plan om hen twee jaar langer te doen werken, en die hun koopkracht elke dag zien slinken.

Veel van de winsten gaat naar enkele families: Bernard Arnault van LVHM, de rijks te man van Europa, misschien van de wereld, strijkt een groot deel op van de LVHM-winst. De familie Bettencourt-Meyers wordt met de 5,7 miljard van L’Oréal nog een stukjes rijker. De familie Agnelli is de grootste aandeelhouder van Stellantis (Peugeot en co) met 16,8 miljard winst. De familie Pinault pakt de winst van Kering (luxe), 3, 6 miljard. En zo verder. De triomf van les grandes familles.

Zij koesteren president Emmanuel Macron die dat mogelijk helpt maken. Want hij en zijn zeer rechtse minister van Economie en Financiën, Bruno Maire, verzetten zich met hand en tand tegen een verhoging van belastingen. Macron wil zijn reputatie van “président des riches” niet laten aantasten.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Luxewereld negeert inflatie

De prijs van gewone levensmiddelen stijgt met de dag, mijn winkelmand kost minstens 15 % meer dan een jaar geleden. Geen idee of de prijs van kaviaar is ook…

Print Friendly, PDF & Email

Uiterst-rechtse miljardair aan zet in Franse mediaslag

Onthou even de naam Vincent Bolloré. Deze Bolloré is de baas van Vivendi, met onder meer de nieuwszender CNews die zich berucht maakt als de stem van al wat…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×