Frans rechts verder naar rechts

In een eerste ronde hebben de leden van de Franse rechtse ‘Les Républicains’ (LR) Eric Ciotti en Valérie Pécresse, in die volgorde, gekozen om het in een tweede ronde tegen elkaar op te nemen. Die tweede ronde wordt zaterdag afgesloten. De winnaar wordt dan de kandidaat van LR voor de presidentsverkiezingen van april volgend jaar. Er waren vijf kandidaten die elkaar in de campagne trachtten te overtroeven met straffe verklaringen over immigratie en veiligheid, alsof ze de hete adem van de uiterst-rechtse Eric Zemmour in de nek voelden.

Ciotti haalt de eerste plaats met 25,6%, voor Pécresse 25. Michel Barnier, 24 %, en Xavier Bertrand 22,4%, moeten dus nipt de duimen leggen. De derde, Philippe Juvin, haalde 3%. Zowel Pécresse als Bertrand hadden drie jaar geleden wel hun partijlidmaatschap opgezegd.

Front tegen Ciotti

Winnaar Ciotti van Nice is wel de meest rechtse van de groep, hij verklaarde eerder voor Zemmour te zullen stemmen indien deze in een tweede ronde tegen president Emmanuel Macron uitkomt. Zemmour wenste Ciotti geluk met zijn score en deze bedankte hem daarvoor. Verscheidene kopstukken uit Nice en de regio verlieten onlangs LR om afstand te nemen van Ciotti. Onder hem de burgemeester van Nice, Christian Estrosi, en Renaud Muselier, ‘gouverneur’ van de regio Provence-Côte d’Azur. Marine Le Pen, kandidate van het uiterst-rechtse Rassemblement National (RN) zei tevreden te zijn met het verlies van Bertrand omdat deze uiterst-rechts altijd fel heeft aangevallen.

In de peilingen onder Franse kiezers was het steeds Xavier Bertrand ‘gouverneur’ van Hauts-de-France (het noorden) die sterkst scoorde. Maar de raadpleging bleef beperkt tot de partijleden. Met het oog op deze campagne won LR ineens massa’s leden bij: ze verdubbelde nagenoeg haar ledenaantal tot 150.000. Aan de uitslag te oordelen waren daar heel wat nieuwe leden met uiterst-rechtse sympathieën bij.

Pécresse, ‘gouverneur van Ile de France (Parijs en omgeving) krijgt voor de tweede ronde de steun van Bertrand en de twee andere kandidaten, Michel Barnier en Philippe Juvin. In theorie maakt zij dus meest kans om het te halen, maar of de leden hun voromannen zullen volgen is nog de vraag.

Macron hoopt dat de verdere verrechtsing van LR veel gematigd rechtse kiezers naar hem sturen. Verscheidene topministers van Macron, onder wie de premier en de ministers van Binnenlandse Zaken en Economie, komen uit LR.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 476 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook